advertentie

Drök, drök, drök…

Vorige week zaterdag waren we bij de opening van de prachtige tentoonstelling van schildersvorst Evert Thielen. Antoin Scholten werd geïnterviewd door Frans - Drök, drök, drök - Pollux.

De Börger zei dat hij binnenkort met de kunstenaar wil gaan lunchen. Ik zou dan voor een frietei kiezen. Of, als het wat mag kosten, voor een sjiekandel van de Prince Charmin’ van de binnenstad. Dat zal het aevel niet worden. Het is namelijk een lunch, waaronder iets wiechtigs besproken gaat worden. Al langer wordt gedruimp van een schilderij dat de Venlose vastelaovend tot onderwerp heeft. Een schepping van Evert Thielen met het stadhuis als middelpunt en de belangrijkste facetten van de vastelaovend eromheen. Het moet de kroon zijn op de viering van Jocus 16x11. Drök, drök, drök was stil van het nieuws, terwijl hij toch de Niagara der Spraakwatervallen is. Het was alsof hij in een visioen het schilderij al zag. Met in het middelpunt de Hoeëgheid 2019.

Het prinseraoje nadert zijn climax. De Jocusologe staan op scherp. Ze zijn gespannen als een schaatser voor het startschot. Soms worden ze aevel uit evenwicht gebracht. Tijdens het Boeremoosbal is een foto rondgestuurd. Van een drietal, dat ook #Jocus3Span2019 zou kunnen worden.

Twee heren hebben we in deze Aevel al vermeld en der Dritte im Bunde wordt het meest genoemd bij het prinseraoje op de Facebookpagina van Jocus. Het kan ook een dwaalspoor zijn. Of een geraffineerde poging ons wijs te maken, dat dit een dwaalspoor is. Zodat wij denken dat geen van de drie in #Jocus3Span2019 zal zitten. Het prinseraoje is dezer dagen even ingewikkeld als schaken tegen een grootmeester. En dan was er deze week wederom een aanwijzing van het Mirakel van de Mieëwbaemp, waarvoor hartelijke dank. Een Latijnse spreuk dit maal: Nos iungit amicitia. Vrindschap bringk òs same, in het Venloos. Dit betekent dus dat #Jocus3Span2019 niet verbonden is door een familieband.

Uit het Oelesrieëk wordt ons bericht dat het koor van de Vriendenkring optreedt ônger ‘t Prinsebal. Tot slot. Van euver de brök zwellen de geruchten aan dat vanavond onder ’t Swaree unne druimprins oèt zal komme. Hij voelt zich automatisch als een vis in vastelaoves-water.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen