advertentie Viecuri Mooi

Dorpsraad Arcen bezorgd over lange aanrijtijden ambulances

De dorpsraad in Arcen is bezorgd omdat ambulances in veel gevallen niet binnen de wettelijke norm van vijftien minuten in het dorp kunnen zijn.

In april 2020 is de ambulancepost in Wellerlooi verplaatst naar het verder gelegen Bergen. Vanuit die plek kan de ambulancedienst meer inwoners van Noord-Limburg helpen binnen de normtijd van een kwartier. Ambulances die nu naar Arcen gaan, komen vanuit de ambulancepost in Blerick of Horst. Daarmee wordt de normtijd van vijftien minuten niet in alle gevallen gehaald.

Frustratie

Dit tot grote frustratie van de dorpsraad in Arcen. ‘Alsof mensen in Arcen minder belangrijk zijn’, zegt voorzitter Cecile van den Kroonenberg van de Arcense dorpsraad. ‘Je moet in Arcen niet alleen kijken naar de inwoners, maar ook naar het aantal mensen dat hier verblijft. Buiten de coronatijd heb je met de de Kasteeltuinen en de vakantieparken al snel 20.000 mensen in Arcen’. 

Norm niet gehaald

André Lemmen, directeur van AmbulanceZorg Limburg-Noord, geeft toe dat de norm niet wordt gehaald in Arcen. ‘Elke week kijken wij naar verbeterpunten. We kijken naar elke rit, van het moment van bellen tot de aankomst van de ambulance. We kijken waar winst valt te behalen.' Een mogelijk verbeterpunt is de verhuizing van de ambulancepost op het industrieterrein in Blerick naar een andere plek. Door de post meer richting Arcen te vestigen zou de aanrijtijd korter worden. Wat dit betekent voor andere plaatsen in Noord-Limburg wordt nog uitgezocht. In 2022 hoopt ambulancedienst de resultaten van dat onderzoek te hebben.

Zorgen

De dorpsraad maakt zich zorgen over de gezondheid van de inwoners van Arcen, maar voelt zich niet gehoord bij de instanties.  ‘Wij hebben geschreven naar de ambulancedienst en twee maanden moeten wachten op een nietszeggend antwoord. We hebben de gemeente Venlo aangeschreven en daar hebben we tot nu toe helemaal niks van gehoord’ zegt een teleurgestelde Van den Kroonenberg.