advertentie Miso Oriental Header

Doek valt na 26 jaar voor Blerickse krant

De stekker gaat na 26 jaar uit de Blerickse krant. Door teruglopende advertentie-inkomsten ziet het echtpaar Luud en Lenie Smeets geen mogelijkheden het huis-aan-huisblad langer uit te brengen.

'De afgelopen maand hebben we voor het eerst een krant met verlies uitgebracht. Dan houdt het snel op. Het is jammer, zeker voor de trouwe lezers', zegt Luud Smeets. De Blerickenaar was in 1993 de grondlegger van het huis-aan-huisblad dat tot stand kwam na een fusie tussen de wijkkranten van Vossener en Klingerberg. Aanvankelijk viel de krant onder een stichting, vanaf 2000 was ze zelfstandig. 

Adverteerders

Een eigen krant voor Blerick die iedere twee weken bij ruim 12.000 huishoudens in de brievenbus valt. Dat was de afgelopen jaren met dalende oplagecijfers voor kranten en huis-aan-huisbladen roeien tegen de stroom in. Maar omdat de krant volledig draait op het echtpaar Smeets was het vol te houden. 'We hebben alles samen gedaan, hadden eigen bezorgers. Nieuws was er genoeg, net als adverteerders. Aan acquisitie hebben we eigenlijk nooit gedaan', zegt Smeets.

Laatste editie

Maar ook de Blerickse krant ontkwam niet aan de moderne tijd. 'Verenigingen brengen het nieuws tegenwoordig via eigen sites of pagina's op Facebook en het aantal adverteerders loopt terug', analyseert Smeets. Dat hij binnenkort 69 jaar wordt, speelt ook een rol in de beslissing. 'Het is tijd de krant aan de wilgen te hangen. Het liefst waren we nog één jaar doorgegaan, maar dat zat er gewoon niet in.' Eind december verschijnt de laatste Blerickse krant, hoe die eruit komt te zien is nog de vraag. 'Daar wordt nog over nagedacht. Maar dat we in de laatste editie ook gaan terugblikken op 26 jaar Blerickse krant staat wel vast.'