advertentie

NOS

Dirigent Wieke Jordans (99) overleden

Musicus en dirigent Wieke Jordans is afgelopen maandag op 99-jarige leeftijd overleden. In zijn geboortestad Venlo stond hij onder andere voor de Koninklijke Zangvereniging Venlona.

Geboren in het muzikale gezin Jordans met vader Theo en broer Hein als musici van naam en faam, studeerde Wieke aan het Conservatorium in Amsterdam af voor piano en orgel. Vervolgens volgde hij aan Mozarteum in Salzburg zijn opleiding directie waarna hij actief werd als dirigent. 

Indrukwekkende loopbaan

Bij Venlona volgde hij in 1948 zijn broer Hein op als dirigent, maar de jonge energieke en ambitieuze Wieke Jordans en het mannenkoor bleek geen goede match. Het bestuur nam al na enkele maanden afscheid van Jordans, die vervolgens verder bouwde aan een indrukwekkende loopbaan. Hij was in de gemeente dirigent van het kerkkoor in de Heilige Familieparochie (1948-1966), de Venlose Oratorium Vereniging (1948-1971) en het Tegels Symfonie Orkest (1950-1987). In zijn geboortestad was hij verder actief als docent aan de muziekschool en zelfstandig pianoleraar. Zijn werkzaamheden als dirigent brachten hem verder naar Amsterdam, 's-Hertogenbosch en Almelo. 

Prettige instelling

'Mijn principe is altijd geweest zoveel mogelijk te bereiken met een zo prettig mogelijke instelling', zei Jordans ooit in een interview met het jaarboek Buun.  Daarin gaf hij ook aan dat het zeker niet vaststond dat hij zelf later als dirigent werkzaam zou worden. 'Mijn vader nam het lief en leed van al zijn koren en orkesten mee naar huis. Dat werd dan onder het avondeten besproken. De ene vereniging had zijn ruzie nog niet bijgelegd of de andere had weer problemen. Nou dat nooit, dacht ik bij mezelf. Ik ga nog liever met een viool langs de deur dan dat ik dat allemaal wil meemaken.'