advertentie Viecuri Mooi

De strijd voor loslopende honden op de hei

Het bord 'honden aan de lijn' op de Groote Heide betekent niet dat de baas een boete krijgt wanneer hij zijn viervoeter op de hei los laat lopen. Dat oordeelde de strafrechter. Nu gaat ook de politiek zich ermee bemoeien.

Venlonaar Wim van Knippenberg en zijn hond Pop wandelen graag over de Groote Heide. Ook over het deel dat niet is aangewezen als gebied waar honden los mogen lopen. Een bord bij de toegangspoort van dat stukje heide wijst de baas erop dat het aanlijnen van de hond verplicht is. Dus kreeg Van Knippenberg in 2019 een bekeuring van 105 euro. 

Nieuwe bekeuring

Van Knippenberg liet het daar niet bij zitten en stapte naar de rechter. Door corona liep die rechtszaak wat vertraging op, maar na twee zittingen is er nu duidelijkheid. Nou ja, een beetje dan. De Venlonaar hoeft zijn boete niet te betalen, maar de rechter zegt niet dat daarmee ook het bord weg kan. 'Een strafrechter heeft gekeken naar de bekeuring, een bestuursrechter zou nu eigenlijk moeten oordelen of de aanlijnverplichting voor honden stand kan houden', legt Van Knippenberg uit. 'Dus is Pop voorlopig nog aangelijnd. Ik heb geen zin in een nieuwe bekeuring en rechtszaak.' 

Schijnoverwinning

Het Limburgs Landschap is allerminst gelukkig met de rechterlijke uitspraak. 'Dit is een schijnoverwinning. Jazeker, deze meneer hoeft zijn boete niet te betalen. Maar de maatschappij blijft zitten met schapen die worden gebeten, natuur die wordt verstoord en mensen die bang zijn voor loslopende honden', zegt Edmond Staal van Het Limburgs Landschap. 'Op de Groote Heide zijn gebieden aangewezen waar de hond los mag lopen. Dit draait om iemand die vindt dat zijn hond overal moet kunnen lopen. Ongeacht de natuur die daarmee wordt beschadigd.'  

Tanden inzetten

Het Limburgs Landschap voert in opdracht van de gemeente het beheer over de Groote Heide. Daarbij is er oog voor recreatie en natuur. In het gebied waarover de strijd nu wordt gevoerd heeft het Limburgs Landschap oog voor natuur. Voor broedende vogels bijvoorbeeld. Die worden ruw gestoord door loslopende honden. En toch lijkt dat zomaar nieuw beleid te kunnen zijn. Gemeente en Het Limburgs Landschap stellen een beheerplan voor het gebied vast en daar heeft de gemeenteraad ook zeggenschap over. Coalitiepartij EENLokaal heeft al aangegeven dat de hond op de hele hei gewoon los moet kunnen lopen. 'Daar gaan we nu onze tanden inzetten', zegt fractievoorzitter Luud Pieko. Hij verwacht dat de zaak uiterlijk na het zomerreces geregeld kan zijn.