advertentie Obesitas kliniek header januari

De politieke discussie gaat weer over het uitgeven van geld

Oude tijden herleven in de gemeenteraad van Venlo. De afgelopen tien jaar ging de discussie vooral over zaken waarop bezuinigd kon worden, maar sinds woensdagavond gaat het weer over hoe je miljoenenmeevallers het beste kunt uitgeven.

Raadsleden van de oude stempel weten nog hoe dat voelt, begrotingsbehandelingen die worden afgesloten met het indienen van allerlei wilde plannen. Plannen die worden betaald met de miljoenen euro's die als financiële meevallers overblijven in een begrotingsjaar. Dat zijn dan wel raadsleden die voor 2010 in de gemeenteraad zaten, want de afgelopen tien was het vooral schrapen, schrappen en sappelen. 

Miljoenentekorten

Na 2009 pufte en steunde Venlo in de financieel zware jaren van de economische recessie en daarna volgden de miljoenentekorten bij het uitvoeren van zorgtaken. Maar voorbij zijn die magere jaren; er blijft in 2020 6,2 miljoen euro over, zo luidt de prognose. Reden voor de meeste politieke partijen om woensdagavond in de voorbereidende raadsvergadering al volop plannen te maken. Dat het daar woensdag nog helemaal niet de tijd en plaats voor was, leek alleen EENLokaal te deren. 'Dit schept verwachtingen die eigenlijk niet ongedaan gemaakt kunnen worden', probeerde fractievoorzitter Luud Pieko nog. Tevergeefs. 

Afspraken

Ja, er liggen nog altijd coalitieafspraken die zeggen dat alle meevallers naar de financiële reserves gaan, maar de noodzaak zich daaraan te houden lijken de coalitiepartijen (met uitzondering van EENLokaal dus) niet meer te voelen. 'De financiële kaders zijn weer in orde, de noodzaak om verder te sparen is er nu niet', zei GroenLinks-fractievoorzitter Wim Janssen erover. 

Debat

Wethouder Financiën Ad Roest, de zelfbenoemde strenge bewaker van de Venlose schatkist vindt het best. Het is immers aan de raad om te bepalen of er geld wordt uitgegeven of niet. Al blijft hij er wel op wijzen dat die discussie pas in mei wordt gevoerd wanneer duidelijk is hoe groot die financiële meevaller precies is en de raad de kaders mag meegeven voor de begroting voor 2022. Een debat dat afgaande op woensdagavond na heel lange tijd dus niet meer in het teken zal staan van de vraag waarop het best bezuinigd kan worden. Nee, het politieke verschil in Venlo wordt weer gemaakt met het antwoord op de vraag waar extra geld naartoe kan gaan en waar niet.