De Oost van Jim Taihuttu in mei op Amazon Prime

De Oost, de nieuwe film van regisseur Jim Taihuttu, is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime. De film draait ook in de bioscopen, als die tegen die tijd weer open zijn.

De Oost zou eigenlijk in september in première gaan, vanwege corona is dat uitgesteld. De film gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en veel van de opnames zijn in Indonesië gemaakt. De Oost vertelt het verhaal van Johan (gespeeld door Martijn Lakemeier), een jonge Nederlandse soldaat die wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië en gewetensbezwaren krijgt. Marwan Kenzari speelt de rol van Westerling, een legerkapitein die het verzet van de bevolking hard neerslaat.

Controverse

De film zorgde eind vorig jaar al voor de nodige controverse. Veteranenorganisaties lieten van zich horen, toen bij de lancering van de trailer bleek dat Nederlandse militairen zwarte uniformen dragen, kapitein Westerling een snor heeft en de titel van de film in gotische letters in beeld verschijnt. De soldaten van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) zouden worden afgeschilderd als nazi's, zo luidde de kritiek.

Vanaf 13 mei kan iedereen de film gaan zien. Leden van Amazon Prime hoeven daarvoor niet extra te betalen. Jim Taihuttu maakte eerder de goed ontvangen films Rabat en Wolf. Voor de regie van die laatste film kreeg hij een Gouden Kalf.