advertentie Viecuri Mooi

De lege sokkel in de Jodenstraat is voor Funs

Hij staat al in het nieuwe boekje 'Venlonaar in brons en steen', maar een eigen beeld heeft de legendarische Venlonaar Funs van Grinsven niet. Nog niet.

In de Venlose Jodenstraat staat sinds 2016 een lege sokkel. Ooit de standplaats van het bronzen beeld van Pienda Wullum, tot het werd ontvreemd. 'Nu is het de beoogde plek voor het beeld van Funs van Grinsven', zegt Jos Knapen als voorzitter van de Stichting Bronzen Beelden Venlo. 

Andere prioriteiten

Dat beeld is een langgekoesterde wens van de stichting en haar toenmalige voorzitter Geer van der Veer. Het was zijn bedoeling drie Venlonaren die veel voor de Venlose cultuur hadden betekend te eren in brons. De beelden van Frans Boermans en Sef Cornet hebben inmiddels een plekje in de Jodenstraat, dat van Funs van Grinsven liet op zich wachten. Ook omdat er andere prioriteiten tussenkwamen. De vervanging van het beeld van Pienda Wullum natuurlijk. En een beeld voor Geer van der Veer zelf dat na zijn overlijden in 2019 natuurlijk niet kon uitblijven.

Het was altijd een wens van Geer om een boekje over de beelden uit te brengen

• Jos Knapen

Oude wens

De beelden van Pienda Wullum en van Geer van der Veer zijn bijna klaar en dus richt de stichting zich op nieuwe doelen. Of eigenlijk dus een oud doel: een bronzen Funs van Grinsven. 'Daarvoor moet nog het benodigde geld bij elkaar worden geschraapt', spreekt Knapen. Hulp is onderweg want de stichting heeft inmiddels ook werk gemaakt van een andere oude wens van Van der Veer. 'Hij wilde altijd graag een boekje uitbrengen over de beelden,  met verhalen over de Venlonaren die een beeld hebben gekregen.' Dat boek is er nu, geschreven door Albert Lamberts. Het is vanaf 15 juni te verkrijgen en de opbrengsten.....die zijn voor het beeld van Funs.