advertentie Obesitas kliniek header januari

De eerste gerecyclede atletiekbaan ligt in Venlo

Er wordt door de Nederlandse Atletiekunie gesproken over een wereldprimeur. En die is voor Venlo; met de eerste gerecyclede atletiekbaan.

Nu moet je altijd oppassen met het toekennen van wereldprimeurs, maar Bob Thomassen van de Nederlandse Atletiekunie durft het dus wel aan. 'Ja, er zijn wel andere producten gemaakt van kunstgras, maar nog van een oude atletiekbaan. Niet voor niets kijkt niet alleen de Nederlandse Atletiekunie, maar ook het ministerie met interesse naar deze proef', zegt Thomassen.

Oproep

'We hebben vorig jaar de oproep gedaan of het mogelijk is een atletiekbaan volledig te hergebruiken. Want uiteindelijk zijn het toch dezelfde korreltjes', zegt Thomassen. Die oproep werd aangegrepen door uitvoerder Marc Steffelaar die met zijn bedrijf GCC Sport Surfaces Nederland gespecialiseerd is in het aanleggen en onderhouden van sportaccommodaties. 'Wij wilden de uitdaging aangaan en investeren, wanneer we ook een gemeente konden vinden die meedeed. Dat werd dus Venlo', zegt Steffelaar. 

Scopias

Op Sportpark Vrijenbroek was de atletiekbaan van atletiekvereniging Scopias immers aan vervanging toe. En dus zijn er twee Venlose wethouders tevreden. Wethouder Duurzaamheid Marij Pollux heeft een aansprekend voorbeeld voor  de duurzame ambities van de gemeente. En wethouder Accommodaties Alexander Vervoort een nieuwe atletiekbaan. Die ook nog eens 70.000 euro goedkoper is dan de 3 ton die een atletiekbaan normaal kost. Want het bedrijf van uitvoerder Steffelaar is dus bereid te investeren. 'Want tot nu toe is recyclen nog altijd 2 euro per vierkante meter duurder dan het verbranden van de oude atletiekbaan. We hopen hier  iets te ontwikkelen waarmee we verder kunnen.' 

Afval

De oude atletiekbaan van Scopias wordt ter plekke op Vrijenbroek vermalen en verwerkt tot nieuwe baan. 'Behalve dat je geen afval hebt, bespaar je dus ook het transport. Het toppunt van duurzaamheid', zegt Pollux. 'En we laten de rest van de wereld zien dat dit mogelijk is', zegt Thomassen. 'De nieuwe baan voldoet aan alle sportnormen en als atletiekunie houden we natuurlijk de resultaten scherp in de gaten. Dit wordt behalve een duurzame dus ook een goede atletiekbaan.'