advertentie VieCuri Mooi

Criminaliteit in Venlo sinds corona flink gedaald

Sinds de uitbraak van het coronavirus krijgt de politie minder meldingen van misdrijven. In de gemeente Venlo is het aantal misdrijven ten opzichte van januari dit jaar, gedaald met zestien procent.

Dat blijkt uit cijfers van de politie. 

Totaal misdrijven

In januari 2020 (rood in de tabel), vlak voor de uitbraak van het coronavirus, werden ruim vijfhonderd misdrijven gemeld. In februari (oranje) en maart (geel) werd de daling al zichtbaar; in beide maanden werden 439 misdrijven gemeld. In april (groen) daalde het aantal meldingen nog verder tot 421. Dat is ten opzichte van januari een daling van ruim zestien procent. 


Woninginbraak en winkeldiefstal

In Venlo is de daling van het aantal misdrijven vooral te zien bij winkeldiefstal en woninginbraak. Zo werden er in januari (rood) zestien woninginbraken gemeld in Venlo. In april (groen) ging het om elf inbraken. Dat is een daling van dertig procent. 

 

Het aantal winkeldiefstallen is sinds februari (oranje) gedaald met vijftig procent. In januari (rood), ging het om 32 winkeldiefstallen, in februari (oranje) waren dat er 34 en in maart (geel) begon de afname naar 24 winkeldiefstallen. In april daalde dat naar zeventien geregistreerde winkeldiefstallen. Daarmee is het aantal misdrijven in die tak sinds de coronacrisis gehalveerd. 

Verklaarbaar

Een groot deel van het aantal gedaalde misdrijven is verklaarbaar. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn meer mensen thuis. Overdag wordt er vanuit huis gewerkt en ook kinderen moesten veel thuisblijven. Vakanties zaten er niet in en het was niet mogelijk om in de avonden en weekenden op stap te gaan. Het werd inbrekers dus ook erg moeilijk gemaakt.

Sinds de sluiting van de horeca is ook zichtbaar dat meldingen van geluidsoverlast en rijden onder invloed van alcohol of drugs is gedaald. Wel kwamen er meer meldingen van jeugdoverlast binnen en stoorden mensen zich meer aan het geluid van hun buren. Dat is dan ook zichtbaar in de cijfers van de politie. 

Limburg en Groningen

In Limburg en Groningen is de grootste afname van de criminaliteit in Nederland zichtbaar. Werden er in januari van dit jaar nog 4658 misdrijven in Limburg geregistreerd, in april waren er dat nog maar 3470. Dat is dus een daling van 25 procent. 

Vrijwel alle gemeenten in Limburg laten een forse daling zien. Alleen in Peel en Maas en Nederweert stegen de criminaliteitscijfers de afgelopen maanden wel. Maastricht en Roermond scoren het best sinds januari. Het aantal misdrijven in Maastricht daalde namelijk met 35 procent en in Roermond met 46 procent.