Coronazorgen bij sportverenigingen: tot een ton minder inkomsten
Duizenden euro’s minder aan kantineomzet, sponsoren die afhaken en teruglopende ledenaantallen. Verschillende Venlose sportverenigingen lijden flink omzetverlies door de coronamaatregelen. Maar tot bezorgdheid over de toekomst leidt dat - vooralsnog - niet.
Omroep Venlo stuurde alle sportverenigingen in Venlo een vragenlijst over de financiële gevolgen van de coronamaatregelen. Van de 115 aangeschreven verenigingen reageerden er 35.
Geen lucratieve evenementen
De gevolgen voor de individuele verenigingen lopen flink uiteen. Zeker voor verenigingen die geen eigen kantine bestieren lijken de gevolgen beperkt. Een toernooitje of een lucratieve jaarlijkse activiteit die eenmalig wegvalt is natuurlijk een domper, maar te overzien. Verenigingen die hun accommodatie huren van de gemeente hebben bovendien geen huur hoeven betalen in de periode dat leden er geen gebruik van konden maken. Veelal liepen contributies wel gewoon door.
Inkomsten vallen weg
Horecagelegenheden en sportclubs ondervonden als eerste gevolgen van de “intelligente lockdown”. Zij moesten half maart de deur verplicht op slot. Eerst voor twee weken en uiteindelijk tot 1 juli. Met de beperkingen die er ook nu nog zijn, lopen de inkomsten nog altijd uit de pas in vergelijking met de periode van voor COVID-19.
Daarnaast hebben de verenigingen te maken met sponsoren die het zelf moeilijk hebben door tegenvallende omzetten. Ook zien sommige verenigingen meer leden afhaken dan normaal. Al deze zaken leiden niet meteen tot zorgen over het voortbestaan. Tweederde van de respondenten zegt totaal geen zorgen te hebben, maar uitdagingen zijn er wel. Zeker omdat het hoogst onzeker is hoe de toekomst ziet met een virus dat opnieuw lijkt op te laaien.
‘Financieel is de netto-schade door compensatiemaatregelen en kostenbesparing beperkt, bovendien is er wel een buffer’, laat René Stoter van voetbalclub FCV weten. Een opvallende constatering voor een club met 800 leden die wel 35.000 tot 45.000 euro omzet zegt te missen. Stoter: ‘Maar de toekomst is wel nog onzeker en mogelijk veel spannender dan het afgelopen jaar.’
Grote verenigingen grootste klappen
Voor nu likken de verenigingen hun wonden en hopen ze op betere tijden. Zeker grotere verenigingen gebruiken kantine-omzet om hun begroting sluitend te krijgen. Maar hoeveel begroot je aan horecaomzet voor de begroting van volgend jaar? Volgens penningmeester Bart Allers van Venloos grootste vereniging, hockeyfusieclub Delta Venlo is dat heel lastig tijdens de coronacrisis. ‘Terwijl die heel bepalend is voor het behalen van een break-even resultaat.’ Verder stelt hij: ‘Zonder kantine-omzet is het niet mogelijk om structureel gezond te blijven.’ HC Delta schat de totale inkomstenderving tot nu toe op zo’n 60.000 euro.
Behalve voor de omzet zelf speelt de kantine ook een belangrijke rol in de binding van leden aan verenigingen. De beperkingen hebben ook daar gevolgen. ‘De kantine zorgt voor gezelligheid die een aantal leden heeft gemist. Hierdoor hebben zij andere keuzes gemaakt’, zo is de ervaring bij Handbalvereniging Eksplosion 71 uit Tegelen.
De partij die de grootste inkomstenderving meldt is omnivereniging SV Velden. ‘Qua baromzet zaten we in 2018 op 284.000 euro. De omzet van dit seizoen is 180.000 euro’, stelt voorzitter Bob Heijligers. Ruim een ton verschil dus. Daarnaast meldt de vereniging ook een terugloop aan sponsoren à 10.000 euro. Heiligers: ‘Wij zijn afhankelijk van de middenstand qua sponsoring. Zij hebben nu hun zwaarste periode. Wij dragen bovendien het volledige financiële risico voor gemeenschapshuis De Vilgaard.‘ Twee vaste medewerkers werden daarom al ontslagen en er werd een forse contributieverhoging doorgevoerd. Die maatregelen konden echter niet voorkomen dat de vereniging op een tekort van 25.000 euro afstevent.
Beperken van uitgaven
Buiten SV Velden houden ook veel de meeste andere verenigingen de hand zoveel mogelijk op de knip om hiermee het gebrek aan inkomsten te compenseren. Toch kan dat lastig zijn voor verenigingen die geen accommodaties huren van de gemeente, maar die in eigen bezit hebben. Paardensportvereniging Zeldenrust uit Velden liep naar eigen zeggen 5.000 euro omzet mis. Dat wordt veroorzaakt door een teruglopend ledenaantal en het gegeven dat er de afgelopen periode geen evenementen plaats hebben kunnen vinden. Daarnaast staat er een grote kostenpost voor de deur. Het dak moet namelijk vervangen worden vanwege de aanwezigheid van asbest. 'De manegehal is in de jaren 80 op aanraden van de gemeente bekleed met asbest en wij zitten er nu mee', zegt voorzitter Monique Schoofs. 'Als er schade ontstaat bij een grote storm is dat niet te overzien. We hebben plannen voor een alternatief, bijvoorbeeld een groen dak met zonnepanelen waar de heel buurt van kan profiteren. Maar wie gaat dat betalen?' De paardensportvereniging maakt zich dan ook veel zorgen over de toekomst.
Zeldenrust is niet de enige partij met zorgen. Een op de drie respondenten laat weten zich in ieder geval een beetje zorgen te maken. Vooral omdat de toekomst zo onzeker is. Het is onvoorspelbaar of er nieuwe maatregelen komen, of de ledenaantallen stabiel zullen blijven en of de kantine-omzetten weer terug op het oude peil komen.