advertentie Obesitas

Coffeeshophouders vrezen overlast door rookverbod

Coffeeshophouders in Venlo vrezen overlast door het rookverbod dat vanaf 1 april wordt ingevoerd. Het is vanaf die dag niet meer toegestaan om tabak of joints met tabak erin te roken in coffeeshops. 

De burgemeester heeft in december met de coffeeshophouders om de tafel gezeten. In dat gesprek gaven de exploitanten van de coffeeshops in Venlo aan dat ze het verbod gaan handhaven, maar ook dat ze bang zijn voor overlast.

Tabak in joint

Ze vrezen dat het rookverbod ervoor zorgt dat klanten de coffeeshop vooral nog als afhaalplek zullen gebruiken en dat ze hun jointje buiten oproken. Klanten mogen hun joint namelijk alleen nog in de coffeeshop oproken als die met puur wiet wordt gedraaid. Veel wietrokers doen tabak in de joint, wat betekent dat die niet in de rookruimte van de coffeeshop opgerookt mag worden. Dit leidt volgens de coffeeshophouders tot meer overlast rondom coffeeshops en werkt mogelijk zelfs illegale handel in de hand. 

De gemeente wil de negatieve effecten van de handhaving van het verbod, net als de coffeeshophouders, zoveel mogelijk beperken. 'Echter, er is vooralsnog geen concreet beeld hoe de negatieve effecten kunnen worden ondervangen dan wel beperkt vanaf 1 april', zo schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. De burgemeester en de coffeeshophouders komen nog in het eerste kwartaal van 2020 weer bijeen om over het rookverbod te praten.

Andere invulling rookverbod

In de tussentijd stuurt burgemeester Antoin Scholten samen met de burgemeesters van enkele andere coffeeshopgemeenten in Limburg een brief aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij onderschrijven in die brief het belang van een rookverbod vanuit gezondheidsoogpunt, maar vragen ook om een andere invulling van het rookverbod voor coffeeshops.