Cidermaker heeft geen last van crisis in appelsector
Marcel Janssen (53) uit Venlo maakt van appels cider. De malaise die de appeltelers treft, houdt hem buiten schot.
'Wij verkopen geen appels maar cider en hoeven niet dagelijks te leveren aan handelaren en supermarkten."Voor het maken van cider moet je vooral geduld hebben. "Zo'n fles moet minimaal twee jaar liggen maar beter nog veel langer", zegt Janssen.
6500 flessen
Sinds 2015 houdt hij zich bezig met de productie van de alcoholische drank van appelsap. 'Jaarlijks maken we gemiddeld 6500 flessen. Uiteindelijk moet dit een belangrijke poot van ons bedrijf worden. Cider wordt stilletjes aan steeds meer gedronken in Nederland.'
Boekend
Samen met zijn vrouw Yvonne kan Marcel nog niet leven van de traditionele drank die zijn oorsprong heeft in Engeland, Frankrijk en Spanje. Hun bedrijf in Boekend, De Gerdeneer, verkoopt ook kruiden, groeten en fruit. 'Je kunt dit niet vergelijken met het werk van een fruitteler. Wij kweken geen appels maar 'plukken' ze in de natuur.'
Zuid-Limburg
Op een stuk grond in het Zuid-Limburgse Rijckholt heeft Marcel toestemming om appels uit de hoogstambomen te schudden. Met een lange stok wiebelen ze tussen de takken zodat de rijpe appels naar beneden vallen. 'Het is niet erg als ze geblutst zijn. Uiteindelijk gaat alles in de fruitpers.'Marcel Janssen heeft zo'n 50 adressen zoals in Rijckholt waar hij jaarlijks appels mag oogsten. 'Dat is op landgoederen, bij kastelen, kloosters en particulieren. We zijn altijd nieuwsgierig naar een bijzondere smaak.'