advertentie Delta Fiber week 44-45

CDA wil Venlose aanbestedingen zorg half jaar uitstellen

Oppositiepartij CDA wil de aanbesteding van het sociaal domein en de vrouwenopvang met een half jaar uitstellen. De grootste partij in de Venlose gemeenteraad vindt het onvoorstelbaar dat de raad in januari een visie op de zorg vaststelt, maar dat nu al wordt besloten met andere zorgaanbieders in zee te gaan.

Binnen het Venlose zorglandschap is het de afgelopen maanden onrustig. In september ging de vrouwenopvang na twintig jaar van de Mutsaersstichting naar Moveoo, om in november alsnog te worden gegund aan het Leger des Heils. In oktober gunde Venlo de sociale basis (zeg maar de vrijwilligersondersteuning, open inloop en huizen van de wijk) aan de landelijke zorgorganisatie Incluzio. De huidige aanbieders die zich hadden verenigd in een samenwerkingsverband met als hoofdaannemer welzijnsstichting Wel.kom bleven met lege handen achter. 

Rechter

Zowel bij de gunning van de vrouwenopvang als die van het sociaal domein lopen nog juridische procedures. 'Ondanks dat er al heel veel vragen zijn gesteld, is er nog altijd veel onduidelijk', stelt CDA-fractievoorzitter Tom Verhaegh. 'De aanbesteding en de op te stellen visie op zorg lopen nu door elkaar en dat is onwenselijk. De gemeenteraad wordt min of meer buitenspel gezet. Mijn angst is dat wanneer het straks misgaat en we gaan onderzoeken hoe alles zo mis kon lopen, er weer de conclusie getrokken wordt dat wij als gemeenteraad niet de juiste kaders hebben gesteld.' 

Voor het CDA is het helder: eerst moet in januari een visie worden opgesteld, pas daarna kan er worden aanbesteed. 'Dan weten we ook precies wat we willen met zaken als een vrouwenopvang of sociaal domein', zegt Verhaegh. Het verzoek ligt inmiddels ook op tafel van het Venlose college van B&W, het CDA wil tijdens de raadsvergadering van woensdag een antwoord.