advertentie VieCuri Mooi

Cantate: als samen zingen even niet kan

Corona raakt heel Venlo en iedereen heeft zijn eigen verhaal. In de rubriek Coronaverhalen spreken we Venlonaren over hun ervaringen. Vandaag kamerkoor Cantate en het leven zonder samenzang.

Ondertussen kent het jaar 2020 meer weken mét het coronavirus dan zonder. Langzaam vinden verenigingen creatieve manieren om hun passie op anderhalve meter afstand uit te oefenen. Zo kunnen we al sporten binnen vierkante vakken en schakelen veel verenigingen over op Skype of Zoom. Maar wat moet je doen als het via Skype niet lukt en het volgens de richtlijnen nog niet mag?

Het bestuur van Kamerkoor Cantate staat al een flinke tijd voor deze vraag. Zingen via Skype is met meer dan één persoon al lastig, laat staan met een 19-koppig koor. Dit heeft ertoe geleid dat het koor al lang niet meer samen heeft gezongen. Het bestuur (bestaande uit Sjuul Dings, Nancy Jacobs, Joke Bentvelsen, Ineke van Tilborg, Corine Engels en Anne-Marie van der Laan) vertelt hoe het voor Cantate is tijdens de coronatijd.

Samen zingen stilgelegd

Toen duidelijk werd dat repetities voor onbepaalde tijd niet konden doorgaan, ging ook Cantate op zoek naar een alternatief. ‘In het begin hebben we gekeken of we samen konden zingen via Zoom of iets dergelijks. Maar dat is eigenlijk niet gelukt’, zegt Ineke. ‘Meerdere koren hebben gezocht naar programma’s om online samen te kunnen zingen. Maar er is geen enkel programma waar geen vertraging in zit. Dan houdt het eigenlijk al op voor ons’, vult Nancy aan. Dat betekende dat het koor sinds 15 maart geen gezamenlijke repetities meer heeft gehad.

‘Het ligt stil en dat vind ik jammer. Ik mis het zingen heel erg’, begint Corine. ‘Het is eigenlijk het hele plaatje wat we nu moeten missen’, vervolgt Ineke. ‘Ook de kleine gesprekjes voor en na het zingen. Maar  vooral het samen zingen.’ En nu is juist dat samen zingen hetgeen dat al lange tijd niet meer mag. ‘Zingen is voor mij ook een vorm van ontspanning. Juist in een drukke tijd is het fijn om met het koor bijeen te komen en samen te zingen’, vertelt Nancy. ‘En juist nu je dat het meest nodig hebt, valt ook de kans op ontspanning weg.’

Jubileumjaar naar volgend jaar

Geen repetities, optredens of wekelijkse bijeenkomsten met het koor is al erg vervelend, voor Cantate is dat dit jaar extra jammer. Het koor bestaat namelijk vijftig jaar. En dat zou groots gevierd worden. ‘De meeste activiteiten zoals het jubileumconcert en de jubileumreis naar Italië zijn verzet naar volgend jaar. Dus gevoelsmatig zal het grote jubileumjaar volgend jaar plaatsvinden’, vertelt Sjuul. ‘Vijftig plus één dan maar!’. 

‘Het is als bestuur heel lastig om keuzes te maken binnen de richtlijnen van het RIVM’, vertelt Anne-Marie. ‘Onze verantwoordelijkheid is best groot en de richtlijnen zijn niet altijd even duidelijk. Dat maakt het voor besturen van verenigingen nu erg lastig.’ Toch heeft Cantate vrij snel besloten activiteiten en repetities niet door te laten gaan. ‘Daar hebben we een goede keuze in gemaakt’, vertelt Sjuul.

Een lastige periode dus voor zowel de leden als het bestuur. Een hobby uitoefenen is voor veel verenigingsleden een belangrijke bezigheid voor zowel de sociale contacten als de ontspanning. Dit heeft dus lang op een laag pitje gestaan. Maar door de versoepeling van de richtlijnen kan het eindelijk weer: gezamenlijk repeteren.