Burgemeester Roermond verbiedt opnames Pieter Kuijpers

De Tegelse producent Pieter Kuijpers zou volgende week opnames maken van een dramaserie in Roermond. Maar de burgemeester heeft deze opnames verboden. Kuijpers begrijpt er niets van.

Het gaat om opnames op de Markt van Roermond over de IRA-aanslag die daar in 1990 werd gepleegd. Burgemeester Donders van Roermond verbiedt deze opnames omdat het volgens haar niet verantwoord is vanwege de huidige coronamaatregelen. Maar volgens productiebedrijf Pupkin van Pieter Kuijpers mogen de opnames, volgens de verordening, gewoon plaatsvinden.

Verordening

De gemeente Roermond laat aan L1 weten dat als ze de opnames door zouden laten gaan, dit het draagvlak voor de huidige maatregelen ondermijnt. 'Horeca en terrassen moeten dicht en dan zouden die opnames wel door mogen gaan? Dan geef je een verkeerd signaal af', zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Maar daar is het productiebedrijf het niet mee eens. 'Alsof wij een feestje gaan vieren daar op de markt. We doen gewoon ons werk. Daar is door de minister ook een uitzonderingspositie voor gemaakt, zo staat het ook in de verordening. Daarnaast hanteren wij strikte protocollen in de filmwereld om besmetting te voorkomen', was de reactie van productiebedrijf Pupkin. In die verordening waarover gesproken wordt staat inderdaad dat er een uitzonderingspositie op groepsvorming is, voor het uitoefenen van een beroep tot maximaal 100 personen. Toch vindt Donders dat dit soort activiteiten niet onder de verordening vallen. Kuijpers stapte daarom naar de rechter, maar deze verklaarde zich onbevoegd om hierover te oordelen.

'De burgemeester beslist puur op basis van haar onderbuik. Ik kan dit niet begrijpen', zegt Kuijpers tegen L1.