advertentie Truck support Header

Burgemeester over manifest ondermijnende criminaliteit: steun met kanttekening

De naam van Antoin Scholten ontbreekt onder een manifest waarin burgemeesters in Nederland oproepen tot een verbeterde aanpak van ondermijnende criminaliteit. Scholten ziet het belang van het manifest wel in.

Tientallen burgemeesters hebben het manifest ondertekend. Zij zien dat ondermijnende criminaliteit leidt tot corruptie, intimidatie en geweld en hebben vier kernpunten geformuleerd om tot een doorbraak te komen. Dat zijn versterking van de strafrechtketen (te beginnen bij de wijkagent), aandacht voor wervingsplekken voor criminelen zoals middelbare scholen, de legalisering van softdrugs (het verdienmodel weghalen) en het betrekken van burgers bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Scholten kreeg woensdagavond van D66-raadslid Frans Aerts de vraag waarom hij niet tussen de ondertekenaars staat. De burgemeester gaf aan dat hij die vraag wel heeft gehad maar dat het na een aantal tegenvragen stil bleef. Dat was rond het hoogwater in de zomer. 'Vermoedelijk hebben ze toen gedacht: ze hebben daar wel iets anders te doen', zei Scholten in de gemeenteraad.

Tegen legalisering

Inmiddels heeft hij het manifest bestudeerd en ziet hij de waarde ervan in. Toch maakt Scholten ook een kanttekening. 'Ik ben een groot voorstander van de regulering van softdrugs, niet van legalisering. Dat is een stap te ver. Bij regulering regel je het maar blijven bepaalde zaken strafbaar. Dan kan niet iedereen zomaar hennep telen op zolder of in een schuurtje.'

Scholten gaat een brief schrijven aan de initiatiefnemers van het manifest. Daarin zal hij - met de kanttekening over legalisering- aangeven dat hij de boodschap steunt. 'Ik vind het wel een signaal voor de formateurs en informateurs.'