advertentie VieCuri Mooi

Burgemeester mag ook in coronatijd drugspanden sluiten

Coronavirus of niet, burgemeester Antoin Scholten heeft terecht een drugswoning gesloten. Dat oordeelt de rechter.

De rechtbank boog zich in een kort geding over de vraag of de sluiting van een drugswoning terecht was. De bewoner zelf betoogde van niet. Volgens hem is door de uitbraak van het coronavirus namelijk een bijzondere omstandigheid ontstaan waardoor een waarschuwing kan volstaan. 

8 maanden

De politie trof op 20 februari bij een huiszoeking 24 xtc-tabletten en 74,4 gram hasj aan. Ook werd er vermoedelijk cocaïne en heroïne gevonden, maar dat wordt nog onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. De bewoner van de woning betoogde dat hij de drugs voor een ander in bewaring had. Burgemeester Scholten ging op 26 maart over tot sluiting van de woning, maar besloot wel die sluiting vanwege het coronavirus pas in juli te laten ingaan. Bovendien werd de woning voor acht in plaats van twaalf maanden gesloten.

Van tafel geveegd

Die handelswijze kan dus ook de goedkeuring van de rechter wegdragen. Het betoog van de bewoner dat vanwege het coronavirus een waarschuwing kan volstaan, werd door de rechter van tafel geveegd. 'De omstandigheid dat nog altijd sprake is van een uitbraak van het coronavirus heeft naar het oordeel van de rechter niet tot gevolg dat sluiting van de woning onevenredig is', zo staat in de uitspraak te lezen. 'Het is niet te verwachten dat een gedwongen verhuizing van verzoeker ertoe leidt dat het risico dat hij met het virus wordt besmet significant toeneemt.'