Functioneel Parket

Buit inval: honderden kilo's goud en vuurwapens

Honderden kilo's goud, ruim vier ton aan contant geld, circa tien vuurwapens met munitie en explosieven. Dat is wat politie, FIOD, OM en Defensie hebben gevonden bij de invallen in Venlo en Blerick.

Dat laat een woordvoerder van het OM weten. De politie viel zaterdag het pand van Geerlings Metaalrecycling binnen vanwege een verdenking van witwassen en fraude. Ook werden drie woningen van functionarissen van het bedrijf doorzocht. Dat onderzoek heeft meerdere dagen in beslag genomen.

Voor meer dan 10 miljoen

De eenheden hebben beslag gelegd op honderden kilo's goud ter waarde van miljoenen euro's. Daarnaast werd ruim vier ton aan contant geld gevonden. Verder werd beslag gelegd op drie woningen, een Maserati, een Porsche, een Ferrari en horloges. Ook zijn er aanzienlijke hoeveelheden goederen aangetroffen die mogelijk gestolen zijn. Er is voor meer dan tien miljoen euro aan waarde in beslag genomen. 

Vuurwapens en explosieven

De huidige verdenking is dat het bedrijf zich bezighoudt met het witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrifte, heling en diverse milieudelicten. Bij de doorzoeking zijn tien vuurwapens en munitie aantroffen. Daarvoor zijn twee functionarissen van het recyclingbedrijf aangehouden. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is de komende dagen bezig met het ontmantelen van een container waarin mogelijk verouderde munitie en mortieren zijn gevonden. 

Milieuregels

Het bedrijf zou tegen betaling metaalafval inzamelen met de bedoeling dit te recyclen. Dat laatste gebeurde onvoldoende, met als resultaat dat het afval zich letterlijk opstapelt. Dit zou in strijd zijn met de vergunning. De stapels afval zouden veel hoger zijn dan tien meter. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de stapels zo hoog zijn, dat het afval op naastgelegen percelen terecht komt.