advertentie Viecuri Mooi

Brandweertentoonstelling in Missiehuis Steyl

In de voormalige papierloods van het Missiehuis opent zondag 11 juli de tentoonstelling: Brandweerkazerne van het Missiehuis. Een tentoonstelling over het eerste brandweerkorps van Tegelen.

Het is al bijzonder dat een kloosterorde een eigen brandweerkorps heeft maar wat dit verhaal nog specialer maakt is dat dit korps dik een halve eeuw eerder actief was dan de gemeentelijke brandweer van Tegelen. In 1880 werd in opdracht van Arnold Janssen een eigen brandweerkorps opgericht. De oprichter van de kloosterorde in Steyl wilde een geheel zelfvoorzienende orde hebben.

Broeder Lotz

De brandweer van de kloosterlingen ging in de jaren dertig van de vorige eeuw op in het gemeentelijke korps van Tegelen. Daarmee verdwenen de brandweerbroeders en -paters uit beeld. Tot nu. Want na een zoektocht van de vrijwilligers van stichting Behoud Monumenten Steyl werden veel van de brandweerattributen teruggevonden en tentoongesteld. ‘Het grootste gedeelte van de attributen hebben we in het Missiehuis gevonden’, zegt Charles Helmes, voorzitter van Stichting behoud monumenten Steyl. ‘Het gros van de materialen lag opgeslagen in de loods van broeder Lotz, één van de mensen van de toenmalige brandweer. Zoals een aantal wagens, waterpompen, kleedcabines en een waterpomp die met mankracht bediend werd’, vertelt Helmes.

Zelfvoorzienend

Het is een bijzondere tentoonstelling in het Missiehuis over de brandweerzorg van de Kloosterorde eind negentiende- en begin twintigste eeuw. Maar hier blijft het niet bij. In de kelders onder het Ketelhuis zijn stands ingericht met een 25-tal beroepen van de kloosterlingen uit de beginjaren 1900. De kloostergemeenschappen waren geheel zelfvoorzienend. Ze hadden een eigen elektriciteitscentrale, een drukkerij, enkele boerderijen en zelfs een brouwerij. Als het aan de Stichting Behoud Monumenten Steyl ligt, gaan die beroepen niet verloren. ‘Wat er toen was, mag niet verloren’, zegt Jos Dambacher, bestuurslid van Stichting Behoud Monumenten Steyl. ‘Steyl was onder Arnold Janssen zeer vooruitstrevend. De beroepen van toen, hebben we weer uitgebeeld en gaan we laten zien.’

Ketelhuis

De beroepen- en brandweertentoonstelling is aanstaande zondag 11 juli te bezoeken tijdens de open dag van het Missiehuis  aan de Parkstraat in Steyl.