Blauwe Zaoterdaag

En opeens was er donderdag iets nieuws: de Naate Raaf Trap Aaf Festatie. Het ritueel voltrok zich voor de Blauw Trap. Het café waar we in 1992 samenkwamen om de plannen uit te werken voor de allereerste Boètegewoeëne Boètezitting. De opkomst eergisteren was niet zo groot, het was wel gezellig. Precies zoals het ooit was op vastelaoveszaoterdaag in 1992.

Tijdens de eerste edities van de Boètegewoeëne Boètezitting, de radiojaren zogezegd, luisterden de vastelaovesvierders aevel nog geïnteresseerd naar een buut. Van Jan Pollux bijvoorbeeld. Vlak voordat hij in 1992 op moest, liep Jan zenuwachtig te ijsberen achter de buun. ‘Wao zal ik mei beginne?’, vroeg hij bezorgd. Even later stond hij op het podium en riep met zijn karakteristieke stem quasi verontwaardigd naar het publiek in de Zoepkoel: ‘Waat dót geej heej? Gank gauw nao hoes, want ik kom op de radio!’ Een geniale improvisatie van de grote woordkunstenaar, die Jan was.

Naarmate het drukker werd in de Zoepkoel, werd de spanningsboog van het publiek korter. Het was niet meer te doen om nog buute en luusterleedjes te programmeren. Er was nauwelijks aandacht voor in d’n toemel. Mensen die wel wilden luisteren, stoorden zich aan het lawaai. Op initiatief van Hans Op de Coul werd de Kwartelenmarkt het toevluchtsoord voor de geveulige snaor, die natuurlijk ook onlosmakelijk met de vastelaovend is verbonden. Aanvankelijk was het Batailles Boète Karnavallade, naar het radioprogramma van Ger Bertholet. Na enkele edities werd de naam veranderd in Blauwe Zaoterdaag.

Aevel. Dit jaar zal op die Blauwe Zaoterdaag voor het laatst de bel klinken van Lieske Cardinaals zaliger. Alle jaren zat ze op de eerste rij te genieten en mee te zingen. Ze krijgt een ode en dat geldt ook voor Mieke Schreurs, beter bekend als Mie van ’t Frietei. Beide dames werden bij leven al Venlose iconen. Net zoals Sjraar Peetjens die vandaag ook geëerd wordt. Tot slot. Na dertien jaar is vanmorgen het Schinkemenke uit zijn hardstenen omhulsel gekropen. Hij heeft drie Venlonaren verordonneerd om een schink te komen brengen tijdens de Blauwe Zaoterdaag.

Gelökkig, ze zien weer begós. De daag van joeks, van gekdoon en humor, de leukste tièd van hieël ‘t jaor.

Vastelaovend Same!
Sef Derkx