advertentie

Blauwe Traone

Het is afgelopen zondag gebeurd, even na vijf uur ‘s morgens. Een kennis, die nachtdienst had gehad en over de Kwartelenmarkt naar huis liep, hoorde een gesmoord gesnik. Rond gekeken, aevel niemand gevonden. Hoorde hij het goed?

Kwam het van ’t Schinkemenke? Niet te geloven, over de wang van het beeldje biggelden blauwe traone. Het kwam niet van de kalde wind, maar door de weemoed om het verlees van Sjraar Peetjens. Jaar na jaar heeft hij hier in hertje Venlo, tijdens de Blauwe Zaoterdaag, zijn liedjes gezongen. Tot op hoge leeftijd. Hij werd gedragen door het publiek. Vanmorgen wordt hij de Sint-Martinuskerk in gedragen en neemt Venlo afscheid van hem. Vaarwel, Sjraar.

Maar ’t Prinsraoje gaat door, dus het leven ook. Van de week stak opnieuw een gerucht de kop op, dat we al hadden gehoord tijdens de Jaorvergadering van De Waus. De Limburger sponsort vanaf 2019 ieder jaar één stadsprins in Limburg. Vastelaovesmetropool Venlo komt als eerste aan de beurt. De meeste Jocusologe denken dan glièk aan een Venlose columnist. Hij zou met twee familieleden #Jocus3Span19 gaan vormen. De Venlose vastelaovesfemilie bij uitstek tot de macht drie. Opvallend is dat de hoeëgheid in spe afgelopen tijd superactief is geweest, waardoor hij vanaf ’t Hofbal de handen vrij heeft. Er is aevel ook deze week weer een aanwijzing van het Mirakel van de Mieëwbaemp. Die luidt als volgt: “Al ‘t gooje kump van baove!”. Daarmee kunnen we verschillende kanten uit. Is het iemand die op Nieuw Stalberg woont, in de Romertoren of een ander hoog appartementencomplex? Nee, zeggen de Jocusologe van vrouwelijke kunne, het is die piloot. De op en top Jocusman, die al weken genoemd wordt. #Jocus3Span19 wordt in het Jubeljaar gevormd door drie oud-leden van de Raod van 11.

Het gonst en gist nu ook volop in ’t Oelesriek. Veur ieëwig mäötje vieftig had het over een Oelesprins met Groene Vingers van wie we de buim in kinne. Een andere
topkandidaat - vol passie en met eine lach’ – was al Nar bij g.v.v.g. De 3-kes. Onze bron zeer dicht bij Oelesvors Gé Cornet, zegt dat hij op Steyl woont en het vuurtje
heeft aangestookt van Vastelaovend VEURaan. Zo zien we maar weer, alles kin behalve unne nekse in de tes schiete.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen