Bezorgd VieCuri ziet nog niet dat piek is bereikt

VieCuri ziet nog niet dat de toestroom van coronapatiënten naar het ziekenhuis over de piek heen is. Vanuit ziekenhuisperspectief is er dan ook geen aanleiding om te versoepelen.

Dat zegt bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten in gesprek met Omroep P&M. 'Als we kijken naar de toeloop op onze spoedeisende hulp zien we de laatste dagen geen beeld dat we op de piek zouden zitten, zoals de overheid ons doet geloven, en een neergaande lijn zouden kunnen zien. Dat zien we bij VieCuri nog niet.'

Reguliere zorg

Op het moment van het interview lagen er in VieCuri 42 coronapatiënten, van wie elf op de IC. Sinds begin deze maand zijn twee van de acht operatiekamers gesloten om de noodzakelijke COVID-zorg te kunnen bieden. VieCuri probeert ook zoveel mogelijk reguliere zorg te blijven bieden. Verder opschalen is nog mogelijk, maar zal ten koste gaan van die reguliere zorg.

Versoepelingen

'We merken duidelijk dat Nederland klaar is met corona en dan gaat de politiek bepaalde afwegingen maken', zegt Schouten. 'Die zou ik op zich best kunnen begrijpen, maar niet vanuit het perspectief van het ziekenhuis.' De verwachting is dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond een reeks versoepelingen aankondigen. Vorige week zeiden ze nog dat het moment van versoepelen afhankelijk is van de ziekenhuisopnames. Ook landelijk is daar vandaag weer sprake van een flinke stijging.

Vaccinaties

Zo'n veertig procent van de medewerkers van VieCuri is inmiddels gevaccineerd. Schouten verwacht dat deze week of volgende week gestart kan worden met de vaccinatie van de overige zorgmedewerkers in het ziekenhuis.