advertentie

Bewoners Maashoek Steyl opgelucht

Maandag konden de laatste geëvacueerde bewoners uit Steyl terug naar hun woning. Vandaag begon het waterschap met het opruimen van het noodmateriaal dat het water heeft tegengehouden in de Maashoek.

Graafmachines rijden af en aan bij de Maashoek in Steyl. De big bags die de wijk de afgelopen dagen beschermden tegen het water worden afgevoerd. Een medewerker van het Waterschap Limburg denkt dat ze deze week nog nodig zullen hebben voor het afbreken van al het materiaal.

Schrik

De schrik zat er goed in bij de buurtbewoners. ‘Het waren angstige dagen en nachten die we hebben gehad', vertelt buurtbewoner Wim Hanraets. ‘Godzijdank is het water nu gezakt en is het gevaar voorbij’. Ook voor Carin Vijfhuizen waren het angstige dagen. Vijfhuizen woont op een kleine twintig meter van de Maas. ‘Vrijdagnacht heb ik niet geslapen. Ben steeds gaan kijken of het nog niet ging overstromen.’

Beide bewoners zijn blij dat het normale leven nu weer op gang komt. Toch hoopt Vijfhuizen dat deze ramp hen ook iets positiefs heeft gebracht. ‘Het versterkt wel de cohesie in de buurt, want je praat met elkaar en dat helpt. Je leert zo je buren beter kennen.'

Beweegbare dijk

Als het aan de bewoners ligt was dit de laatste keer dat ze angstige momenten doormaakten. ‘Het wordt tijd dat die nieuwe dijk er komt’, zegt Hanraets. ’De plannen zijn er, laten we hopen dat de dijk komende winter klaar is.’ Volgens Vijfhuizen zal die dijk er ook wel komen, alleen niet zo snel. ‘Er komt hier een beweegbare dijk. Daar beginnen ze in 2023 of 2024 mee, dus dan ben je toch al snel weer twee jaar verder.’ Tot die tijd hopen beide buurtbewoners dat de Maas zich rustig houdt.