advertentie VieCuri Mooi

Bevrijdingscomité Blerick: hang de vlag uit!

Het Blerickse bevrijdingscomité roept alle Blerickenaren op om dinsdag 3 december de vlag uit te hangen. Die dag is het precies 75 jaar geleden dat Blerick bevrijd werd door de Engelsen.

Waardering

Door de vlag uit te hangen kunnen inwoners hun waardering uiten aan de Engelse bevrijders, zo is de gedachte. Op 3 december 1944 werd Blerick als laatste dorp ten westen van de Maas bevrijd. 

Evacuatie

Tijd voor feest was er nauwelijks. Want de bombardementen die toen al weken plaatsvonden op Blerick gingen gewoon door. De andere kant van de Maas was namelijk nog in Duitse handen en Blerick werd frontstad. De inwoners van Blerick werden direct na de bevrijding dan ook grotendeels geëvacueerd naar veiliger oorden. Veel Blerickenaren werden tijdelijk ondergebracht in Brabant. Pas na de bevrijding van Venlo in maart konden ze terug.

Festiviteiten

Het Bevrijdingscomité Blerick wil het moment 75 jaar na de bevrijding niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op 3 maart is in Venlo een groots bevrijdingsmoment 75 na de dag dat ook Arcen als laatste dorp van de huidige gemeente Venlo (en als laatste dorp van Limburg) bevrijd werd.
In Blerick is dinsdag een samenkomst bij het oorlogsmonument voor de gevallenen bij de Antoniuskerk. Een stoet met legertrucks van Sante Fé trekt daar naartoe vanaf de kruising Venrayseweg/Antoniuslaan. De stoet wordt begeleid door doedelzakspelers. Na een kranslegging bij het monument wordt de avond afgesloten met een concert en filmvertoning in 't Raodhoes.