advertentie

Bestuur OGVO op vingers getikt door onderwijsinspectie

Het bestuur van Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) krijgt een onvoldoende in een vierjaarlijks onderzoek van de onderwijsinspectie. De onderwijsgemeenschap scoort slecht op de gebieden kwaliteitszorg, kwaliteitscultuur en verantwoording en dialoog.

Onvoldoende

In een rapport krijgt OGVO op deze onderdelen dan ook een onvoldoende. De inspectie heeft het bestuur de opdracht gegeven om met een verbeterplan te komen. De kwaliteit van het onderwijs op de aangesloten scholen (Blariacumcollege, Den Hulster en Valuascollege) krijgt wel een voldoende.

Wat is er mis?

De inspectie concludeert dat het bestuur onvoldoende zicht heeft op de onderwijsresultaten en de onderwijskwaliteit. Het bestuur heeft ook nauwelijks aandacht voor de versterking van die onderwijskwaliteit, meent de inspectie. Ook de verantwoording naar de raad van toezicht en andere belanghebbenden laat te wensen over. Verdere kritiek is er op het financieel beheer. Dit heeft terecht veel aandacht gehad de laatste jaren, maar het bestuur is niet in staat om aan te geven welke gevolgen financiële beslissingen hebben voor het onderwijs. Een goede dialoog met de campussen hierover is er bovendien niet.

Angstcultuur

De inspectie gaat ook in op personeelswisselingen. Deze hebben tot flink wat onrust geleid en bijgedragen aan gevoelens van wantrouwen en gebrek aan vertrouwen in het bestuur. Eerder lieten medewerkers al weten een angstcultuur te ervaren.


Verbeterplan

Het bestuur moet op 1 maart een verbeterplan hebben ingediend. In juni wordt gekeken of er genoeg voortgang is geboekt. Begin 2020 vindt een nieuwe inspectie plaats om vast te stellen of de nodige verbeteringen zijn uitgevoerd.

Geen verrassing

Volgens de huidige bestuursvoorzitter Roy Palmen komen de conclusies van de inspectie niet als een verrassing. Palmen is pas sinds 1 januari aangesteld als opvolger van Peter Badoux. ‘Ik wist wat er lag toen ik hieraan begon. We zijn al aan de slag gegaan met herstelopdrachten. Tegelijkertijd wil ik wel benadrukken dat de kwaliteit van het onderwijs voldoende is. Ook is er voldoende kennis en ervaring in huis op de drie scholen. Ik heb vertrouwen in de mensen. We moeten gebruik maken van hun kennis, we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.’

advertentie

Lees ook deze artikelen