advertentie

Benadeelde verenigingen moeten met begeleiding opnieuw subsidie kunnen aanvragen

Verenigingen die door de nieuwe manier van aanvragen van subsidie zijn benadeeld, moeten opnieuw een subsidieaanvraag kunnen doen. En daarbij hulp krijgen van de gemeente, zo vindt de Venlose coalitie.

De coalitiepartijen EENLokaal, PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus komen in de raadsvergadering van woensdag met een opdracht voor het Venlose college om dit te regelen. Ook wordt aangedrongen op snelle uitbetaling van compensatiegelden voor verenigingen die door de nieuwe subsidieregels beduidend minder geld van de gemeente krijgen. 

Gekort

De gemeenteraad spreekt woensdag opnieuw over het nieuwe subsidiebeleid. Onderwerp van gesprek is dan ook de wijze waarop subsidies moesten worden aangevraagd. Grote orkesten bijvoorbeeld werden door de gemeente gekort omdat ze beschikten over grote financiële reserves. Geld dat eigenlijk bedoeld was voor de aanschaf van nieuwe instrumenten of uniformen. In dit soort gevallen moeten verenigingen dus de kans krijgen opnieuw een subsidieaanvraag te doen. 'Dat laat onverlet dat er ook verenigingen zullen zijn die minder subsidie gaan ontvangen', zegt PvdA-raadslid John Spijksma. 

Noodfonds

Want de nieuwe subsidieregels zorgen ervoor dat verenigingen met veel jeugdleden er waarschijnlijk op vooruit gaan terwijl clubs met vooral volwassenen leden minder subsidie krijgen. Om de financiële klappen op te vangen was al een noodfonds ingericht dat het verlies van subsidiegelden deels compenseert. De coalitiepartijen willen dat het geld dat overblijft ten goede blijft komen voor de sector. 'Daar kunnen bijvoorbeeld kleinschalige initiatieven die vanuit verenigingen komen worden ondersteund', zegt Spijksma.