'Belangrijk om het vastelaovesgevoel levend te houden'

Veel vastelaovesverenigingen proberen komende weken toch een invulling te geven aan het feest. Dat leidt tot allerlei creatieve alternatieven.

Het is belangrijk om het vastelaovesgevoel levend te houden, zei voorzitter Rob Jacobs van De 3-kes daarover in Nedinscoplein. Dat wil hij doen door mensen toch bezig te laten zijn met vastelaovend. De 3-kes faciliteert thuiscarnaval en roept drie thuisnarren uit. De Wuilus in Velden heeft maandag een alternatieve invulling van Gekke Maondaag in de vorm van een programma op YouTube.

Miniatuuroptocht

Een optocht is er niet maandag in Velden en ook de andere stadsdelen doen het dit jaar zonder optocht. Hoewel, d'n Oeles heeft in Tegelen juist daarvoor een alternatief bedacht in de vorm van een miniatuuroptocht. Ook dat is een manier om mensen in deze periode bezig te laten zijn met vastelaovend.

Wagenbouwers

Het bouwen van miniatuurwagens kan dit jaar dus, maar het echt wagenbouwen ligt stil. Dat betekent ook dat het stil is gebleven in loodsen waar vriendengroepen normaal gesproken maandenlang aan de slag zijn. Bij Boeit Neet in Velden merken ze dat ook. De ideeën lagen klaar en daar bleef het dit jaar bij. Het wagenbouwersgenootschap merkt dat er mensen zijn voor wie een optochtloos jaar het laatste zetje is om definitief te stoppen met wagenbouwen.

De Träöt

Iets wat wel kan in coronatijd, is het uitbrengen van uitgaven als De Träöt. Die is dit jaar dan ook gewoon gemaakt, al is de inhoud voor een flink deel anders dan andere jaren. Jaap Stroeken schreef een column voor De Träöt, waarin hij beschrijft waarom dit jaar ook een moment van reflectie kan zijn. Het zou ons terug kunnen brengen naar de kern van het feest, denkt Stroeken. Dat betekent onder meer het besef dat vastelaovend in de essentie niet een feest is dat voor je georganiseerd wordt, maar dat je zelf vormgeeft.

Het volledige gesprek over vastelaovend in coronatijd met Rob Jacobs van De 3-kes en Roy Koopmans van De Wuilus is te zien in Nedinscoplein.