Begrotingsbehandeling: likes scoren voor het gemeentebestuur
De begroting zoals die onlangs door het gemeentebestuur werd gepresenteerd is met grote meerderheid aangenomen door de Venlose gemeenteraad. Het college kreeg deze vrijdag vooral veel waardering voor de voorstellen voor de komende vier jaar.
Bij de presentatie een maand geleden zei wethouder Frans Schatorjé van Financiën al dat het huishoudboekje op orde was waardoor extra investeringen mogelijk waren. Vandaag was de gemeenteraad aan zet om dingen te wijzigen of alsnog extra eigen voorstellen in die begroting te fietsen.
Daklozenaanpak
Deels lukt dat. Er werden vijftien moties en negen amendementen ingediend met voorgestelde wijzigingen en eigen plannen. Amendementen zijn aanpassingen op de begroting zelf. Vijf van die amendementen kregen ook werkelijk een meerderheid. En daarom komt er de komende twee jaar 350.000 euro extra beschikbaar voor de aanpak van de stijgende dakloosheid in de gemeente en 100.000 euro voor de verfraaiing van de openbare ruimte. Verder komt er een loket waar burgerinitiatieven kunnen landen en wordt er alvast 5 miljoen euro vrijgemaakt voor gemeenschapsaccommodaties vooruitlopend op nieuw beleid voor deze accommodaties. De laatste aanpassing ging over de manier waarop een nieuw strategisch investeringsfonds de komende jaren moet worden gevuld. De raad wilde daar iets meer invloed op door iedere vier jaar een nieuw beslismoment hiervoor in te gelasten.
Techniek en Welcome Center
Naast die aanpassingen op de begroting zelf, werden ook vijf moties aangenomen voor losstaande initiatieven. Zo was er brede steun voor een motie die door EENLokaal werd ingebracht en vervolgens breed werd ondertekend om te investeren in techniek en daarbij aan te haken bij bestaande initiatieven, GroenLinks en VVD oogstten succes met een plan voor een Welcome Center voor nieuwkomers als studenten, expats en arbeidsmigranten. Dit moet nieuwe Venlose inwoners op een informele wijze wegwijs maken.
Alleen zonnepanelen op daken
Ook een motie van VVD, D66 en EENLokaal om meer werk te maken van studentenhuisvesting kreeg ruim steun. Ook wethouder Tom Verhaegh zei die te omarmen al gaf hij wel een winstwaarschuwing om niet teveel te hopen omdat er vanwege de krapte meer kapers op de kust zijn en andere groepen ook aanspraak maken op nieuwe (tijdelijke) woningen. Een motie van de PVV tegen zonnepanelen op landbouwpercelen en natuurgronden kon ook rekenen op een meerderheid. De raad vindt dat er nog genoeg daken zijn waar eerst naar moet worden gekeken.
Herijking subsidiebeleid en veel lof voor de bieb
Daarnaast wil de raad dat het eerder gewijzigde subsidiestelsel op korte termijn geëvalueerd wordt en waar nodig aangepast vanwege inflatie en gestegen kosten. En kreeg een motie om de bibliotheek te ondersteunen en een goed overzicht op te stellen voor toekomstwensen unanieme steun. Iedereen noemde de bibliotheek een onmisbare instelling die optimaal gefaciliteerd moet worden.
Potsierlijk
Niet alle voorstellen blonken uit in brille. De PVV bracht een motie in stemming die unaniem verworpen werd, dus ook door de PVV zelf. Het leverde een potsierlijk moment op tijdens de stemming na een vergadering van zes uur. Dan neem je de politieke arena en je taak als politicus dus niet serieus. Lars Heuvelmans van Forum voor Democratie (FVD) deed dat ook niet. Hij stelde zelfs in zijn bijdrage dat hij er voor spek en bonen was. De begrotingsbehandeling van vorig jaar had hem weinig hoop gegeven op steun voor voorstellen van zijn hand. Daarom had hij nu besloten helemaal geen eigen voorstellen in te dienen. FVD en PVV stemden uiteindelijk als enige twee partijen tegen de begroting.
Strategisch investeringsfonds
Het college presenteerde vorige maand de komst van een strategisch investeringsfonds. Uit deze geldpot van maximaal 50 miljoen euro moeten de komende jaren projecten gefinancierd worden die bijdragen aan strategische doelstellingen op de lange termijn. De pot wordt nu meteen gevuld met een begrotingsoverschot van afgelopen jaar van 17,5 miljoen en een extra injectie van 20 miljoen euro. De komende jaren kan de pot worden aangevuld met incidentele meevallers of inkomsten uit de projecten die ermee gefinancierd worden.
Zorgen
Verder houdt de gemeente de lasten voor inwoners de komende jaren gelijk, wordt er geïnvesteerd in sport en scholen en krijgen ook de cultuurinstellingen er structureel extra geld bij. Tijdens de presentatie werden ook zorgen geuit, met name over de onzekerheid over de inkomsten vanuit het Rijk. Die gaan na 2026 waarschijnlijk fors omlaag.