Begroting Venlo: nu investeren om later de vruchten te plukken
In een tijd waarin de wereld in brand staat en veel mensen zich afvragen hoe ze financieel rond moeten komen, komt het Venlose gemeentebestuur met een begroting vol optimisme en flink wat investeringen.
Dat lijkt misschien op gespannen voet te staan, maar volgens wethouder financiën Frans Schatorjé is het juist prima uit te leggen. ‘We staan er financieel goed voor. Door het beleid van vorige jaren en door verschillende inkomsten die het Rijk voor de komende jaren beschikbaar stelt aan gemeenten. We hebben daarom geld om ambities te verwezenlijken. Door dat slim te doen, heb je daar ook later profijt van.’
Huishoudboekje op orde
Vaak ging de presentatie van de begroting in Venlo de laatste jaren gepaard met waarschuwingen: het huishoudboekje moest op orde, de broekriem aangehaald en besparen op gemeentelijke voorzieningen waren onvermijdelijk. Bij de presentatie donderdagmorgen niets van dat alles.
Belastingen gelijk
Vorige maand werd er door de gemeente al een Venlo-Fonds opgericht om energiearmoede nog dit jaar tegen te gaan. Voor 2022 werd al 1,67 miljoen euro vrijgespeeld, voor 2023 is nu 1,8 miljoen beschikbaar gesteld voor dit fonds. Ook wil het gemeentebestuur de gemeentelijke belastingen gelijk houden. Inwoners gaan dus niet extra betalen voor ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing, hoewel de kosten van die laatste zaken hoger worden.
Groenonderhoud en zwerfafval
Zoals eerder al aangekondigd in het coalitieakkoord wil de gemeente juist geld uitgeven aan zaken waar in de laatste jaren flink op bespaard is. Voor groenonderhoud en bomen wordt 4,6 miljoen uitgetrokken, openbare verlichting, verkeerslichten en speeltoestellen worden vervangen voor 1,44 miljoen en ook voor het opruimen van zwerfafval wordt de komende jaren geld vrijgemaakt.
Kennisfonds
Ook grote projecten als het kazerneterrein, de nieuwbouw van het zwembad in Blerick en de ondertunneling van de Vierpaardjes gaan de komende begrotingsperiode gewoon van start. Bovendien introduceert de gemeente een kennisfonds (drie keer 2 miljoen euro) om nieuwe bedrijven en studenten aan te trekken. De koopcentra van Blerick en Tegelen krijgen allebei een miljoenenimpuls.
Financieel ravijn
Toch zijn er ook zorgen. Zo is nu al duidelijk dat er vanaf 2026 fors minder inkomsten te verwachten zijn vanuit het Rijk. Het zou in Venlo om maar liefst 25 miljoen euro kunnen gaan. Schatorjé spreekt van ‘het financieel ravijn’. Nu zijn rijkssubsidies nog gekoppeld aan het aantal inwoners. Vanaf 2026 wordt dat losgelaten en krijgen gemeenten niet langer méér geld als het aantal inwoners stijgt, terwijl de gemeente bij groei wel wordt geconfronteerd met meer kosten. Hoewel er nog gekeken wordt naar andere manieren van financiering, overheerst nu nog onzekerheid.
Niet structureel
‘Het probleem is dus dat het geld dat er nu is niet structureel kan worden ingezet. We weten dat we geld hebben voor de komende jaren, maar of we dat ook nog hebben over vier jaar weten we niet,’ zegt Schatorjé. ‘De coalitie wil daarom een deel renderend investeren. 'Dat betekent geld inzetten in projecten die geld opleveren. Denk aan het verduurzamen van ons vastgoed. Dat helpt om ook na 2026 nog te besparen op energiekosten.’ Voor die verduurzaming wordt nu dan ook al 2,6 miljoen uitgetrokken.
Uitvoerbaarheid
Een andere zorg is de uitvoerbaarheid. De gemeente is voor veel van haar ambities afhankelijk van anderen. De uitvoerbaarheid staat onder druk. ‘Er is een landelijk tekort aan bouwmaterialen en personeel om dingen uit te voeren. Kijk bijvoorbeeld naar zonnepanelen. De levertijd daarvan is enorm opgelopen. Maar we hebben het geld ervoor gereserveerd dus als producten beschikbaar zijn kunnen we meteen in actie komen.’