advertentie

Begroting 2019: woonlasten omhoog, zwembad dicht, klappen bij culturele instellingen

De woonlasten gaan omhoog. De ene culturele instelling kan er zomaar geld bij krijgen, de andere moet inleveren. Zwembad De Wisselslag gaat dicht. Dit zijn de belangrijkste punten uit de gemeentelijke begroting voor 2019.

Het wordt er niet leuker of goedkoper op in Venlo. Sinds de miljoenentekorten op de zorg zich manifesteerden, moet de gemeente elke euro drie keer omdraaien. Daarom moet het nieuwe college van B en W in zijn eerste begroting pijnlijke keuzes maken. 'Het wordt er inderdaad niet leuker op', erkent cultuurwethouder Marij Pollux.

Het wordt er inderdaad niet leuker op

Wethouder Pollux

Een van die keuzes: de woonlasten gaan omhoog. Betaalt een gemiddeld huishouden in Venlo dit jaar nog 732,99 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing, volgend jaar ligt dat zo'n twintig euro hoger op 752,90 euro.

We nemen de grootste pijn in 2019. Daarna kunnen we weer gaan bouwen.

Wethouder Schatorjé

Cultuur krijgt klap
Bij de culturele instellingen vallen er rake klappen. Museum Van Bommel van Dam krijgt in totaal 350.000 euro minder subisidie over twee jaar. Het gaat om een korting van 250.000 euro in 2019 en nog een ton in 2020. Het museum heropent naar verwachting pas in 2020 in het voormalige postkantoor. Tot die tijd is er minder geld nodig, zo redeneert de gemeente.

Het kunstencentrum gaat er ook op achteruit. Van de kleine negen ton subsidie die de instelling in 2018 nog krijgt, wordt dat volgend jaar 111.000 euro minder en vanaf 2020 structureel 222.000 euro minder.

De gemeente gaat verder in gesprek met de Tiendschuur, theater De Garage en De Nieuwe Scene over besparingsmogelijkheden in de subsidie.

Grenswerk

De gemeente en Grenswerk zijn al langer in conclaaf met elkaar over de vraag of de subsidie en de huisvestingslasten van het pand nog wel gelijk met elkaar lopen. Grenswerk vindt van niet, de gemeente vond altijd van wel. Een onafhankelijk onderzoek moet daar duidelijkheid in scheppen.

Volgens de gemeente gaat het om een bedrag van 40.000 euro.

Zwembad
De Wisselslag in Blerick sluit uiterlijk 2020 de deuren. 'Niet omdat we dat persé een goede bezuiniging vinden, maar puur vanwege de technische staat van het zwembad en omdat verdere investeringen vanuit bedrijfseconomisch motief volstrekt onverantwoord zijn', zo staat in de begroting. Het college van B en W wil kijken naar een nieuwe zwemvoorziening elders in de gemeente. De sluiting heeft ook gevolgen voor het buitenbad. Dat maakt gebruikt van dezelfde installaties. De sluiting levert een besparing op van zo'n 400.000 euro voor de gemeente.

advertentie

Lees ook deze artikelen