Bedreiging burgemeester: verdachte wel schuldig, geen straf

De rechtbank heeft woensdag een verdachte schuldig verklaard vanwege bedreiging van burgemeester Antoin Scholten. De man krijgt desondanks geen straf, omdat het ging om een uit de hand gelopen grap.

In december 2019 nam de verdachte een filmpje op. Hij vraagt daarin om meer vakken voor woonwagens zonder dat daar standgeld voor hoeft te worden betaald. Hij gebruikt onder meer de zin: 'Je gaat de lucht in'. De man stuurde het filmpje via Whatsapp in ieder geval door naar een van zijn kinderen. Het kwam vervolgens op Instagram terecht. De burgemeester kreeg het filmpje ook daadwerkelijk onder ogen en deed aangifte.

Ochtendjas

De verdediging betoogde dat zowel de woorden van de verdachte in het filmpje als de context niet bedreigend zijn. De man zit in het filmpje in zijn ochtendjas in de woonkamer met onschuldig knalvuurwerk in zijn hand. Het was volgens de advocaat een persiflage op een oud filmpje van de vader van de verdachte, waarin die meer standplaatsen voor woonwagens eiste. Het was niet de bedoeling dat het filmpje zou worden verspreid en de verdachte heeft het ook niet zelf op Instagram gezet, aldus de verdediging.

De rechtbank gaat daar niet in mee. 'Uit de aangifte blijkt dat aangever en zijn gezin zich bedreigd voelden. Deze woorden ("je gaat de lucht in", red.) zijn naar het oordeel van de rechtbank zodanig bedreigend dat sprake is van bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht, waardoor aangever zich daadwerkelijk bedreigd heeft kunnen voelen en bij hem de redelijke vrees heeft kunnen ontstaan dat de verdachte de daad bij het woord zou voegen.' Door het filmpje te versturen heeft de verdachte bovendien 'de aanmerkelijke kans aanvaard' dat het filmpje zich over het internet zou verspreiden.

'Onhandig en ondoordacht'

Tegen de verdachte was een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een werkstraf van 120 uur geëist. De officier van justitie had daarin meegewogen dat er geen sprake was van een conflict tussen de verdachte en de burgemeester en dat het dus ging om een uit de hand gelopen grap. De rechtbank geeft aan dat het van groot belang is dat een publiek figuur, zoals een burgemeester, zijn werk vrij van bedreigingen kan doen. Toch gaat de rechtbank niet mee in de strafeis, onder meer omdat uit het dossier blijkt dat het niet de bedoeling van de verdachte was om de burgemeester te bedreigen en het filmpje te verspreiden. De rechter noemt het wel 'onhandig en ondoordacht', maar wijst er ook op dat de verdachte al gevolgen van zijn handelen heeft ondervonden. Hij zat vier dagen in voorlopige hechtenis en heeft zich moeten verantwoorden voor zijn gedrag. Daarom wordt hij schuldig verklaard zonder oplegging van straf of maatregel.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

De verdachte had nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 607 dagen open staan na eerdere veroordelingen in 2014 en 2016. Door zich binnen de proeftijd opnieuw schuldig te maken aan een strafbaar feit zou zijn voorwaardelijke vrijlating kunnen worden herroepen. Zowel officier van justitie als rechtbank is echter van mening dat 607 dagen cel niet in verhouding staat tot de bedreiging. De verdachte hoeft dus niet terug naar de gevangenis.