advertentie Delta Fiber week 49 header

Beddenzaak moet parasols buren tolereren

Beddenspeciaalzaak Juul Lommen op de Venlose Parade heeft ongelijk gekregen van de rechter. De eigenaren betogen dat grote parasols van de horeca-buren het zicht op hun zaak belemmeren en daarom tot minder omzet leiden.

Geen zicht op etalage

Juul Lommen spande daarom een rechtszaak aan tegen de gemeente die de terrasvergunning heeft uitgegeven aan Bonaparte en Leo’s Proeflokaal. Hij eiste dat de grote parasols plaats zouden maken voor kleinere exemplaren. Eerder was er een verhoogd terras op de plek van de huidige terrassen. Met kleinere parasols. Vanwege de verhoging was het zich op de etalage bovendien beter, vindt de beddenspeciaalzaak. Ook eiste zij dat de parasols gesloten zouden worden als de zon niet schijnt. De beddenzaak moet het hebben van passanten die door de nieuwe situatie de zaak minder weten te vinden.

Uitstraling stad

Volgens de gemeente blijft er in de huidige situatie genoeg zicht over op de etalage van de beddenzaak. Ook stelt ze dat de horecazaken en de terrassen met open parasols bijdragen aan het verbeteren van de uitstraling in de straat. Ook als de zon niet schijnt. In de afweging tussen beide ondernemers is daarom in het voordeel van de horecazaken beslist.

Ongegrond

De rechtbank ging mee in de uitleg van de gemeente. Volgens de rechter heeft de gemeente een goede afweging gemaakt en het juiste toetsingskader toegepast. Ook heeft de beddenspeciaalzaak niet genoeg onderbouwd dat er schade is ontstaan als gevolg van de parasols. Het beroep is daarom ongegrond verklaard.

Hoger beroep

Juul Lommen laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn. ‘We zijn helemaal dichtgebouwd, daarom hebben we die zaak natuurlijk ook aangespannen. Maar je weet ook dat je kunt winnen of verliezen. Helaas valt het nu uit in ons nadeel. We hebben contact gehad met de advocaat en zullen binnenkort kijken of we nog in beroep gaan of niet.’