AutoMaatje: een persoonlijke chauffeur voor hulpbehoevenden

Er komt in Venlo een nieuwe vorm van alternatief vervoer waarbij vrijwilligers zich als chauffeur aanbieden: het AutoMaatje. Ook kunnen ze op locatie voor ondersteuning zorgen.

Het AutoMaatje is een initiatief van de ANWB, dat nu ook naar Venlo wordt gehaald. Deze vorm van vervoer is bedoeld voor mensen die nauwelijks uit huis komen, omdat ze op leeftijd zijn of een fysieke of mentale beperking hebben. Om iemand uit zo’n isolement te helpen kunnen vrijwilligers zich met hun eigen auto aanbieden als AutoMaatje.

AutoMaatjes kunnen iemand van A naar B brengen, maar ook een grotere rol spelen door bijvoorbeeld samen met iemand te gaan shoppen. Degene die meerijdt, betaalt de vrijwilliger alleen een onkostenvergoeding van dertig cent per kilometer.

Samen shoppen

Venlo biedt al enkele vormen van alternatief vervoer aan, zoals de wijkbus of wensauto. De reden dat dit initiatief van de ANWB toch naar Venlo wordt gehaald, is omdat de huidige opties beperkt zijn in route, tijden en dagen. Bovendien kan een wijkbus of wensauto wel vervoer bieden, maar geen begeleider die mee kan gaan tijdens een activiteit. Het AutoMaatje is een stuk flexibeler. ‘Soms wil iemand ook eens op zondag gaan winkelen in bijvoorbeeld Roermond, of simpelweg een handje geholpen worden bij de boodschappen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een AutoMaatje’, meldt Ruud Plum van Uw Wijkbus.

Vrijwilligers gezocht

Op 28 augustus om 19.00 vindt een informatieavond plaats in de Bekkerie in Boekend. Vanaf 20 september gaat het initiatief in Venlo echt van start. De bedoeling is de aftrap te doen met een symbolisch ritje in de auto. 

AutoMaatje Venlo heeft nog vrijwilligers nodig. Aanmelden kan via Uw Wijkbus, de Bekkerie of via de mail.