advertentie Miso Oriental Header

Asse zien verbrande kaole

De supporters van VVV blijken toch over een vooruitziende blik te beschikken. Aevel anders dan ze zelf dachten. Na afloop van de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen ADO, zongen ze dat ‘we’ Europa ingaan.

VVV stond vijfde in de tussenstand. Dat was vorig jaar oktober. Gisteren won de PvdA de Europese verkiezingen. En as het klopt wat rekenmeesters zeggen, gaan ‘we’ alsnog Europa in. Voor het eerst in de geschiedenis neemt een Venlose vrouw zitting in het Europees Parlement. Vera Tax, alzoeë. Ze stond ook op de vijfde plaats. Zekerheid daarover is er aevel pas zondagnacht of maandagmorgen. As de einduitslagen van de andere landen bekend zijn.

As, as. As wij dat vroeger zeiden, riep mijn moeder altijd: ‘Asse zien verbrande kaole!’ En aan de inhoud uit de asla van de kolenkachel, had je niks. Nou ja, as het had gesneeuwd, werd de as soms uitgestrooid over het trottoir. Over as gesproken, een oude weerspreuk luidt: As ’t raegent in september, velt kersmis in december. Ken… en als Venlo niet aan de grens lag, scoorden we veel beter op de lijst van vijftig aantrekkelijkste gemeenten om in te wonen. Nu staan we op plek 47. We laten godlof Bergen-op-Zoom, Sittard-Geleen en Emmen achter ons. Stukken hoger staan aevel Velsen, Purmerend en Lelystad.

Minseleef! Velsen, Purmerend en Lelystad - daar wil je nondeju bij wijze van spreken as Venlonaer of als Europarlementariër nog niet uitgestrooid worden.

De onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten zijn duidelijk niet hier geweest tijdens de vastelaovend. Of in de festivalmaanden. Of op een gewone zaterdagavond de stad ingegaan om uit te eten en daarna te kloeke tot sluitingstijd. Het heeft aevel alles te maken met onze ligging aan de grens. Ideaal voor mijn conditie, zeg ik dan. De TrinkGut in Kaldenkerken is een gedroomde sportschool. Je begint met vijf lege bierkratten en tilt vervolgens vijf volle op. Aan miene hak, zag Koeëba! De nabijheid van de grens maakt reizen, wonen en werken ingewikkeld, volgens de Atlas. As die barrière er niet was, zou Venlo als een komeet stijgen op de lijst. Van plaats 47 naar - geloof het of niet, ik fantaseer het echt niet - naar plaats 11.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx