advertentie Obesitas

Arriva krijgt miljoenen voor vertraging elektrificatie Maaslijn

De elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen is naar verwachting pas in december 2024 klaar. Limburg betaalt vervoerder Arriva 49 miljoen euro compensatie vanwege de vertraging.

De aanpassingen aan de Maaslijn hadden eigenlijk eind 2020 klaar moeten zijn. De vertraging kost Arriva veel geld, omdat de huidige dieseltreinen een stuk duurder zijn in onderhoud en brandstofverbruik. Daarnaast moet Arriva de treinen langer leasen en kost het later leveren van de al bestelde elektrische treinen geld. Bovendien blijft de groei van het aantal passagiers uit nu de kwaliteitsimpuls van de spoorlijn op zich laat wachten.

Compensatie

In totaal bedraagt de tegenvaller voor Arriva naar verwachting 49 miljoen euro. De provincie compenseert Arriva, enerzijds door het bedrijf vijf jaar langer te laten doen over de afschrijving van de treinen (dat scheelt 15,2 miljoen) en anderzijds door de concessie van Arriva na 2031 te verlengen. De vervoerder kan zo de winst compenseren die wordt misgelopen. Limburg maakt nu 33,8 miljoen over, maar dat is volgens gedeputeerde Carla Brugman een soort voorschot. De provincie hoeft na 2031 minder bij te dragen dan nu.

Europa moet nog toestemming geven voor de verlenging van de concessie. Ook het Limburgs Parlement buigt zich nog over de deal. Dat gebeurt op 7 februari.