Meerderheid raad zegt ja tegen komst 768 arbeidsmigranten Albertushof
Er komen 768 arbeidsmigranten naar Albertushof. Hoewel er verdeeldheid was binnen de Venlose gemeenteraad is het voorstel voor de huisvesting er toch door gekomen.
Dat heeft de Venlose gemeenteraad woensdagavond besloten. De coalitiepartijen EENLokaal, PvdA, CDA en GroenLinks kregen uit de oppositie steun van de Venlose Senioren Partij waardoor een meerderheid al snel behaald was.
Uitstel
Werkgroep 't Ven pleitte maandag nog voor uitstel van de besluitvorming. 'Om zo opnieuw het gesprek aan te gaan', verklaarde Jan Kessels van de werkgroep toen. Dat voorstel ging dus van de baan aangezien de meerderheid van de raad stemde voor een besluit woensdagavond. Dat besluit kwam na een debat dat meer dan een uur duurde. Alvorens het raadsvoorstel in stemming werd gebracht stemde de raad over het amendement dat dinsdag werd ingediend.
Halvering
Toen dienden oppositiepartijen VVD en D66 een amendement in om het raadsvoorstel te wijzigen. Zij stelden voor, in plaats van de voorgeschreven 768 arbeidsmigranten te huisvesten, er maximaal 350 van onderdak te voorzien. Dat voorstel werd door het college afgeraden en dat werd door de een ruime meerderheid van de raad overgenomen.
Huisvesting arbeidsmigranten
Nu de raad een besluit heeft genomen lijkt er een einde te komen aan het hoofdpijndossier Albertushof. Al weet werkgroep 't Ven al wat ze te doen staat. 'Wij gaan ons beraden over juridische stappen wat betreft de omgevingswet', liet woordvoerder Jan Kessels weten nadat de stemming over het voorstel was afgerond.
Resomeercentrum
Naast de huisvesting van de arbeidsmigranten op Albertushof lijkt er ook een resomeercentrum te komen. En dat, terwijl dit wettelijk nog altijd niet mogelijk is. Lars Heuvelmans, fractievoorzitter van het Forum voor Democratie, richtte zich met name op de komst van dat centrum. Heuvelmans wees op het ontbreken van wettelijke bevoegdheid en het dus eigenlijk niet eens mogelijk was om over dit bestemmingsplan überhaupt te stemmen. Het resomeren zou pas per medio 2024 wettelijk toegestaan kunnen worden.