advertentie

Apotheose

Voordat we het vergeten. Op de Blauwe Zaoterdaag komt het Schinkemenke van zijn sokkel om mensen te paerdskeutele of de oren te wassen. ’t Prinseraoje beleeft aevel vandaag zijn apotheose. Het gonst overal.

Hebben jullie de etalage gezien van Xie Eyeware aan de Prônkstraot? Het is een liefdesverklaring aan Jocus, die alle aanzoeken van Valentijnsdag in de schaduw zet. Daarom wordt de etaleur als chancenreicher Außenseiter getipt. Wanneer het een dark horse wordt, heb ik nog een naam. O nee, geen namen. Het is geen prinseverraoje. Het is de man die voor Fox Sports schitterende documentaires heeft gemaakt over Hai Berden en Stan Valckx. Nu we het toch over De Koel hebben, de vorige week zaterdag hoorde ik er uit zeer betrouwbare bron, dat de nieje hoeëgheid een echte culi is. En fijnproever alzoeë. Het tweesterren-restaurant Sabero uit Roermond verzorgt de catering van #Jocus3Span2019. Bij de privéreceptie wellicht?

Haos alle Jocusuloge zijn het er in het zicht van de finish trouwens wel uit.

#Jocus3Span2019 komt uit De Naate Raaf, met een gepromoveerde humor-autoriteit als nieje hoeëgheid. Hij heeft zijn drukke agenda schoongeveegd. Een vriend van deze mogelijke Jubelprins, dae met de honingzoete voornaam, is fors afgevallen. Uit de harde kern van De Naate Raaf dus. Of uit de Alde Raod van Elf. Een van de aanwijzingen van het Mirakel van de Mieëwbaemp was: ’t Is d’r eine van òs. Een hardcore Jocusman, anders gezegd. Al ’t gooje kump van baove zou inderdaad een knipoog zijn naar een hooggelegen woonwijk. Daar komt aevel nog iets bij. Een van de adjudanten heeft via zijn werk een relatie met de beroemdste berg uit de mythologie. Het vorig weekend zat deze adjudant met de nieje hoeëgheid prinsheerlijk bij Take Five. Een afleidingsmanoeuvre ongetwijfeld.

En dan was er deze week opeens het begrip ‘paljas’ dat de wereld in is gezonden. Niet lang erna zong rond dat het woord paljas, in een zekere vertaling, iets opmerkelijks oplevert. Een gezaghebbende encyclopedie brengt het in verband met het dialect van een beroemde wijnstreek en met de straattaal van Parijs. De vertaling van paljas is hetzelfde als de familienaam van de nieje hoeëgheid. Het kan aevel ook een dwaalspoor zijn. De relativiteitstheorie van Einstein is makkelijker uit te leggen. Zelfs met ein stök in de kraag. Ken! De Jocuskraag.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen