advertentie

Angstcultuur op Venlose middelbare scholen

Er is sprake van een angstcultuur op de middelbare scholen in Venlo. Ruim honderd leraren hebben vanochtend hun zorgen geuit.

Volgens Perry van Liempt van de onderwijsbond hebben de docenten het gevoel dat ze niet worden gehoord. De communicatie verloopt stroef en ze willen nu vooral kenbaar maken wat ze niet meer willen. Binnen twee weken komt er een gesprek met de docenten en het bestuur van onderwijskoepel OGVO, onder leiding van de onderwijsbond.

Extra werk
Aanleiding voor de bijeenkomst vanochtend in De Maaspoort was het plan van het bestuur om leraren van de drie Venlose middelbare scholen dertig uur meer te laten werken voor hetzelfde salaris. Volgens aanwezigen is dat echter alleen de druppel en speelt er veel meer op de scholen.

Bang en radeloos
Docente Rein Verkoeijen was een van de aanwezigen tijdens de bijeenkomst. Zij spreekt over een angstcultuur op school: 'Je bent bang om iets te zeggen, je voelt je soms radeloos. In sommige teams heerst ook een angstcultuur. Angst dat je contract niet wordt verlengd als je meedoet of iets zegt.' Verkoeijen denkt dat de opkomst vandaag twee keer zo hoog zou zijn geweest als er geen angstcultuur was.

Vervelende sfeer
Verkoeijen doet haar verhaal, omdat ze volgend jaar met pensioen gaat en op wil komen voor haar collega's die niet durven te reageren uit angst dat ze hun baan kwijtraken. 'De werkdruk zorgt samen met de onrust die ontstaat voor een vervelende sfeer op school en dat moeten we niet hebben', aldus de docente.

advertentie

Lees ook deze artikelen