advertentie Miso Oriental Header

Amateurcultuur

Afgelopen maandag sprak ik Theu Boermans in De Luif. We kennen elkaar sinds de jaren zestig. Dat schept een band.

Theu was in Venlo om in De Maaspoort te vertellen over zijn nieuwe muziektheaterproductie Amadeus. Tien minuten was hem toebedeeld. Daarvoor was hij na een repetitie vanuit Den Haag naar Venlo gereden en ging hij nog dezelfde avond terug naar Amsterdam. Met parkeren haos vijf uur onderweg voor tien minuten spreektijd. Hoe gedreven kun je zijn? Dé reden waarom hij die Roeëmse reis had ondernomen, was zijn verknochtheid met Venlo. Hier had hij lang, lang geleden de regie gekregen over de revues van zijn vader Frans. Het was zijn eerste ervaring met grote uitvoeringen, waarin muziek en toneel samengaan. En met veel mensen op het podium. Hij voelt zich schatplichtig aan de stad, vandaar.

Het verhaal van Wolfgang Amadeus Mozart is een verhaal van alle tijden. Een jong talent, dat zich niet laat beteugelen, komt pijlsnel op. Het vormt een bedreiging voor de oude garde, die de messen gaat slijpen. Amadeus wordt een grootse productie met een orkest op het podium. De voorstelling gaat reizen en in alle speelplaatsen, wordt een lokaal koor gevormd van zo’n veertig zangers en zangeressen. Hoe bijzonder is het om in een voorstelling te staan van een van de belangrijkste regisseurs van Nederland? Heel bijzonder dus. Spiètig aevel dat ik niet kan zingen.

De amateurcultuur in Venlo bloeit. Voor de Passiespelen is het grootste gelegenheidskoor ooit gevormd. Meer dan honderd vocalisten zijn afgelopen weekend begonnen met hun repetities. Venlona gaat met een dameskoor en een fanfareorkest een symfonie uitvoeren over Queen. Het is een avontuur voor het mannenkoor, dat gebaande paden moet verlaten. Had ik het over Queen? Dan is er nog meer koninklijk nieuws. The Surpremes lieten in een spotje weten, dat ze gaan optreden met The Royal Philharmonic Orchestra. Met de Venlose Hermenie, die enthousiast aan het oefenen is voor het concert.

De amateurcultuur bloeit alzoeë en dat is van wezenlijk belang voor de samenleving. Het zijn woorden van de börger, afgelopen donderdag uitgesproken bij de installatie
van de Buun tot Venlonaer van ’t Jaor. Mooie, gepassioneerde woorden. Om träön van in de auge te krijgen. Aevel… absoluut niet te rijmen met de eerder door de
gemeente verordonneerde korting op de subsidie van onder meer diezelfde culturele
verenigingen.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx