advertentie Obesitas

Alternatieve eindtoetsen populair op Venlose scholen

Venlose kinderen uit groep 8 maken deze week vijf verschillende eindtoetsen. In de gemeente kiezen veel scholen voor een alternatief op de Centrale Eindtoets.

Tot en met 2014 was de Cito-toets de gangbare toets in de laatste klas van de basisschool. Tegenwoordig zijn er vijf eindtoetsen waaruit scholen kunnen kiezen. Het Cito is nog altijd betrokken bij de Centrale Eindtoets, die landelijk door bijna de helft van de scholen wordt gebruikt.

Alternatieven

In Venlo ligt dat anders. In de gemeente kiest slechts 24% van de scholen voor de Centrale Eindtoets. Populaire alternatieven zijn de AMN Eindtoets (35%) en ROUTE 8 (29%). Op slechts drie Venlose scholen maken leerlingen de landelijk ook populaire IEP Eindtoets.

Verschillen

Hoewel de toetsen veel overeenkomsten hebben, zijn er ook verschillen. Zo varieert het aantal dagdelen dat leerlingen ermee bezig zijn, worden sommige toetsen op papier en andere digitaal aangeboden en past een aantal toetsen zich aan het niveau van de leerling aan. Bij de in Venlo veel gemaakte AMN Eindtoets krijgen leerlingen in groep 7 al een test, waaruit een pre-advies komt. Op basis daarvan kunnen ze in groep 8 nog aan bepaalde zaken werken.