advertentie Obesitas kliniek header januari

Alternatief plan voor Trappistenklooster in de maak

Buurtbewoners en ondernemers werken aan een alternatief plan voor het voormalige Trappistenklooster aan de Tegelse Ulingsheide. Dat zegt het actiecomité dat strijdt tegen het voornemen om in het kloostergebouw 750 arbeidsmigranten te huisvesten.

Wie er precies achter het alternatief plan zit en hoe dat eruit ziet, wil het actiecomité nog niet zeggen. 'Maar het mag duidelijk zijn dat het plan beter past bij het gebouw en de omgeving dan de huidige plannen. Het zal ook een maatschappelijk karakter hebben', zegt John Raijer die namens de Heemkundige Kring Tegelen ook bij het actiecomité is betrokken.

Handtekeningen

Dat comité verzamelde inmiddels 1.500 handtekeningen tegen de plannen van het bedrijf Raas/Werkconsult. Deze week start ook een posteractie waarmee aandacht voor de plannen wordt gevraagd. Het bedrijf ontvouwde eerder in een brief aan de gemeenteraad zijn plannen voor het kloostercomplex. Naast plek voor arbeidsmigranten moet het gebouw ook plaats bieden aan zorgopleidingen en woningen voor mensen waarvoor geen plek is op de woningmarkt of in een verzorgingshuis. Ook wordt gedacht aan een natuurbegraafplaats en herdenkingspark rond het gebouw. De afgelopen twee dagen was er niemand bij het bedrijf die een verdere toelichting kon geven. 

Natuur

Grootste bezwaar van het actiecomité is de massaliteit van het plan. 'Het is allemaal te veel. Het past niet in deze omgeving en dit gebouw. De druk op de wijk Op de Heide is te groot en de toegangswegen zijn niet berekend op een toename van zoveel verkeer', zegt Raijer. Hij ziet zich daarin gesteund door de Natuur- en Milieufederatie Limburg die de gemeenteraad per brief al wees op de negatieve effecten die het plan voor de natuur in de omgeving heeft.

Gesprek

Aangezien er nog altijd geen definitief besluit is genomen, ziet het comité nog mogelijkheden om zaken in de plannen aan te passen. 'We zijn zeker geen comité dat alleen maar nee zegt, we willen aan tafel om zaken te bespreken', zegt Raijer. 'En mocht het plan uiteindelijk helemaal niet doorgaan, ligt er straks dus een alternatief voor kloostergebouw.'