advertentie VieCuri Mooi

Als de voetbalclub uit het dorpsbeeld verdwijnt

In de maand waarin duidelijk werd waar de toekomst van de voetbalclubs ligt, gaat Omroep Venlo in aflevering 3 van Ik weit nog good terug naar de tijd van de enige echte voetbalclub uit Boekend.

Met het besluit in de gemeenteraad over de sportvisie eerder deze maand werd het lot van de voetbalclubs in de gemeente beklonken. SV Blerick mag blijven op zijn eigen sportpark 't Saorbrook en hoeft niet naar sportpark Maassenhof te verhuizen.

Maar op dat sportpark in Boekend wordt het zo wel erg leeg, aangezien ook de hockeyclub daar volgend jaar wegtrekt. Hockeyclub Blerick fuseert namelijk met VHC en THC en die fusieclub gaat spelen in Tegelen. En dus blijft VCH over. Hoelang die club nog het hoofd boven water houdt, is maar de vraag. De club kan geen hoofdtrainer meer betalen en het ledenaantal loopt fors terug.

RKBVC

Dus is de vraag: hoe lang heeft Boekend nog een voetbalvereniging? En dat terwijl er nog niet zo heel lang geleden twee voetbalclubs waren in dat stadsdeel. RKBVC, of de Rooms Katholieke Boekender Voetbalclub, ging pas in 2017 officieel ter ziele. 'Toen ik de verhalen over VCH hoorde dat ze in zwaar weer zaten, vond ik dat heel herkenbaar', zegt Freek Kusters. Hij was voorzitter van RKBVC toen de club zijn laatste seizoen op het veld speelde, daarna ging de club nog een paar seizoenen door in de zaal. 'Wij hebben hetzelfde meegemaakt alleen bij ons is het heel natuurlijk gegaan.'


Kusters' vader Hay schreef een boek over de historie van RKBVC. De titel is veelzeggend: RKBVC en het (nood-)lot van een kleine gemeenschap. Was RKBVC op zijn hoogtepunt een florerende vereniging met honderden leden, rond de eeuwwisseling liep het ledenaantal terug. Net als nu bij VCH gebeurt.

'Maizena van het dorp'

Kusters: 'Op een gegeven moment zie je dan dat de voetbalclub uit het beeld in een dorp verdwijnt. En dat is eeuwig zonde. Een voetbalclub is voor een dorp als Boekend toch een bindmiddel. Ik zeg altijd de maizena van een dorp. En dat wordt steeds minder.'


Omroep Venlo ging met Kusters terug naar het voormalig sportpark van RKBVC en haalde herinneringen op aan vroeger voor de historische rubriek Ik weit nog good: