advertentie

Afasiecentrum bestaat 25 jaar, maar is nog altijd onbekend

In de week van de afasie is er volop aandacht voor de taalstoornis. In Blerick wordt daarbij ook nog eens het 25-jarig jubileum van het Afasiecentrum Noord-Limburg gevierd. 

'Het Afasiecentrum Noord-Limburg begon als soos, waar lotgenoten een keer in de vier weken bij elkaar kwamen om ervaringen uit te wisselen', zegt voorzitter Jacqueline Boumen. Anno 2019 is er wel het een en ander veranderd. Een keer per week gaan in Boulevard Hazenkamp de deuren van het Afasiecentrum open en kunnen betrokkenen er terecht voor cursussen in taal of communicatie, expressielessen of bijvoorbeeld schildertherapie. 

Vrijwilligers

Ook bijzonder is het feit dat het centrum in de lucht wordt gehouden door vijftig vrijwilligers en twee professionals. De ongeveer zestig mensen die wekelijks het centrum bezoeken komen er vaak terecht na een doorverwijzing vanuit ziekenhuizen, huisartsen of de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg. 'Maar ondanks het feit dat we al 25 jaar bestaan merken we toch dat we vaak nog onbekend zijn bij huisartsen', zegt Boumen. 

Stapjes

Mirranda Jaanen is als logopedist in opleiding betrokken als beroepskracht bij het Afasiecentrum. 'Bezoekers komen hier nadat ze uitbehandeld en vaak alweer thuis zijn. In het eerste half jaar tijdens de revalidatie worden grote stappen gemaakt. Daarna verbeter je nog steeds, maar de stapjes worden steeds kleiner', zegt Jaanen. 'In het Afasiecentrum proberen we dat te bereiken.'   

advertentie

Lees ook deze artikelen