advertentie

AEVEL...

We vallen meteen met de deur in huis. Wie wordt de nieje hoeëgheid in ’t stedje van lol & gewaer? In de nacht van oud op nieuw werden de glazen geheven op de vastelaovend door ’t Dreejspan van dit jaar. De vraag is, waar precies gebeurde het?

De Vors heeft het behaagd de eerste aanwijzing te geven. Exclusief voor Aevel. Wij mogen ons gepaerdskeuteld voelen. Het Mirakel van de Mieëwbaemp oreerde: ‘De Hoeëgheid 2019 is enne èchte Jubelprins dae ’t gans geit make’. Hoe kunnen we dit duiden? De Jocusoloog van vrouwelijke kunne, dacht meteen aan een poelier of aan een kok. Vanwege die gans dus. In het geval van een kok zou het Eric Swaghoven kunnen zijn. Die wacht al haos even lang op het prinsschap bij Jocus als prins Charles op het koningschap van Engeland.

Het blijft aevel gissen, want de Jocus-omerta werkt ook dit jaar uitstekend. Er wordt veel gefluisterd, maar niemand weet het zeker. Dat is ook ’t ketje van ’t prinsjeraoje. Tot aan ’t Hofbal verkeren Jocusologe in onzekerheid en die onzekerheid is glièk hun bestaansrecht. Het moet de Vors sowieso hoofdbrekens hebben gekost om na Lex en Herm een geschikt iemand te vinden. En dan werd ook nog de Vreedzame Krijger teruggeplaatst.

Toch is er enkele dagen na de Elfde van de Elfde iets opvallends gebeurd. Een prominent lid van De Naate Raaf werd voor de joeks en de jen in verband gebracht met het Jocusdreejspan 2019. Hij schrok zich unne bölt en wuifde de mogelijkheid iets te nadrukkelijk weg. We noemen geen namen, want het is prinseraoje en geen prinseverraoje. Laten we het daarom cryptisch zo zeggen: zoeë-as Atlas oeits de aerd op zien schouwers torstte, zoeë druueg ziene naokommeling meschiens dit jaor de Venlose vastelaovend.

Tot slot iets heel anders. Van sommige mensen verwacht je dat ze het eeuwige leven hebben. Tot het niet zo blijkt te zijn. De stad is deze week een sterke vrouw ontvallen. Mieke Schreurs-Braem, beter bekend als Mie van ’t Frietei. Zelfstandig onderneemster sinds 1954 en een geweldige verhalenvertelster. Venlo verliest een icoon.

Wies ’t aevel waer is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen