advertentie Viecuri Mooi

Accountant tikt Venlo op de vingers over naleving aanbestedingsregels

De gemeente Venlo is op de vingers getikt door de accountant als het gaat om de naleving van de Europese aanbestedingsregels. Voor een bedrag van meer dan zeven ton zijn niet de juiste regels gevolgd.

Uit onderzoek van Omroep Venlo bleek eerder al dat bij de inhuur van een externe manager de aanbestedingsregels met voeten getreden werden. De accountant constateert nu ook een onrechtmatigheid van 723.000 euro. Volgens een woordvoerder betreft dit voor een klein deel het aflopende contract van de ingehuurde manager. De rest wordt veroorzaakt door een gewijzigd contract voor gemeentelijke energie-installaties. 'Door onvoorziene omstandigheden, is er in juridische termen sprake van een wijziging van de opdracht. Dit wordt als onrechtmatig gezien.'

Onrechtmatig

Burgemeester Antoin Scholten zei in reactie op het onderzoek van Omroep Venlo tot tweemaal toe dat de aanbesteding van de manager op een rechtmatige manier heeft plaatsgevonden. Hij verwees hierbij ook naar de controle van de accountant. Juist de accountant zegt nu zwart op wit dat er wel een onrechtmatigheid geïdentificeerd is.

Slechte onderbouwing door gemeente

Behalve over de onrechtmatigheid krijgt de gemeente ook een veeg uit de pan over de onderbouwing en dossiervorming van gevolgde aanbestedingsprocedures. Dit moet volgens de accountant veel beter. De controle bleek ook voor de accountant zelf erg moeilijk en arbeidsintensief omdat er veel vertraging is ontstaan bij het aanleveren van de benodigde onderbouwingen.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Omroep Venlo, Dtv, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.