advertentie VieCuri Mooi

900 buitenlandse werknemers op Greenport, 750 in Ulingsheide

De gemeente Venlo buigt zich over twee plannen om in de omgeving van Greenport buitenlandse werknemers te vestigen. Aan de Venrayseweg moet plek komen voor 111 mensen, op Greenport gaat het om een plan voor zo'n 800 mensen. Voor Ulingsheide is een plan ingediend om 500 tot 750 plekken te realiseren.

Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Sjors Peeters (50PLUS, Wijken) aan de gemeenteraad. De wethouder schrijft verder dat de plannen passen binnen het beleid om voor 2025 in totaal 3.000 nieuwe plaatsen voor buitenlandse werknemers te realiseren. 'Dat is een grote opgave waarin niet alleen kan worden voorzien met kleinschalige huisvesting', schrijft Peeters. 

Gevoelig

De gemeente gaat echter niet zelf voor huisvesting zorgen en laat het vraagstuk over aan de markt. En daar is interesse genoeg voor het realiseren van woonplekken. 'Niet alle initiatieven zijn even kansrijk, het is daarom niet verstandig om over ieder idee dat binnenkomt te communiceren. Huisvesting van internationale werknemers ligt gevoelig en het is niet wenselijk onnodig onrust te veroorzaken in de omgeving waar een initiatiefnemer ideeën over heeft', aldus Peeters.

Trappistenklooster

Concreet genoeg om nu al te melden zijn dus de plannen voor Greenport. Ook is er eindelijk duidelijkheid over het voormalige Trappistenklooster in Tegelen. Daarvoor is nu een verzoek ingediend om tussen de 500 en 750 buitenlandse werknemers te huisvesten. Behalve de gemeente moet ook de provincie daar een besluit over nemen. Aangezien het klooster recent met een provinciale subsidie is opgeknapt, mag het niet zomaar worden verkocht aan de initiatiefnemer die er nu woonruimte van wil maken.

Geen makkelijke locaties

Eerder waren al plannen gepresenteerd voor Albertushof (700 plekken) waar nog voor de zomer een bestemmingsplanprocedure voor wordt gestart, het voormalige klooster Bethanië (uitbreiding met 175 plaatsen), Lingsforterweg in Arcen (100 plaatsen) en de Drie Decembersingel in Blerick (300 tot 500 plaatsen). Voor de voormalige Krekelberg in Belfeld is al een vergunning voor 70 plekken verstrekt. 'Met al deze initiatieven zouden we maximaal 2.945 plekken kunnen creëren, waarmee we een heel eind aan onze opdracht kunnen voldoen', schrijft Peeters. 'Huisvesting van internationale werknemers ligt gevoelig, maar we zullen locaties moeten hebben waar daadwerkelijk huisvesting gerealiseerd kan worden. Daarbij bestaan geen makkelijke locaties, overal kleven voor- en nadelen aan.'