advertentie Obesitas

Venlonaar bedenkt mogelijk therapie tegen blindheid

Een door Venlonaar Rob Collin ontwikkelde technologie, die erop is gericht het gezichtsvermogen te herstellen, is voor het eerst uitgetest op mensen.

Collin is genetisch onderzoeker aan het Radboudumc en bedacht een therapie, die de genetische fout die leidt tot blindheid herstelt. De methode-Collin is al uitgeprobeerd op lichaamscellen van mensen die lijden aan een erfelijke vorm van blindheid die wordt veroorzaakt door deze fout. 'Met die cellen konden we aantonen dat de door ons ontwikkelde therapie inderdaad werkt zoals we dachten', zegt Collin. 'We zijn al lang bezig met dit onderzoek, maar dat we deze therapie op mensen hebben mogen uitproberen, is echt een mijpaal.'

Gezichten herkennen
De resultaten worden over een jaar verwacht. Als die positief zijn, zou er binnen vijf tot tien jaar een medicijn kunnen liggen. Toch bieden de successen op de lichaamscellen van de patiënten geen garantie dat de therapie ook echt werkt zodra die wordt toegepast op een menselijk lichaam. Collin: 'Het hele proces van zien is complex en moeilijk te simuleren in een reageerbuis. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat blinde mensen voor honderd procent hun zicht terug krijgen. Maar als ze één of twee procent kunnen zien, is dat al pure winst. Dan zouden ze de gezichten van hun familieleden van dichtbij kunnen herkennen of met veel licht een boek kunnen lezen. Dat zou al een enorme impact hebben.'

Hoe werkt het?
Het menselijk lichaam zet DNA via RNA om in eiwit. Bij mensen die niets aan hun ogen hebben, gebeurt dat omzetten zonder problemen. Bij mensen die lijden aan een erfelijke vorm van blindheid, treden er wel problemen op.

Bij die omzetting van DNA naar eiwit, sluipt er namelijk een extra stukje in het RNA. Door dat uitgebreidere stukje RNA ontstaat er een eiwit dat niet goed meer werkt, met blindheid tot gevolg. Met de door Collin bedachte therapie wordt dat extra stukje RNA afgedekt. Daardoor functioneert het eiwit ook weer zoals het moet en kan blindheid hopelijk worden tegengegaan.