Molukse ondernemer laakt link Satudarah

Een opmerking over motorhesjes in een vergunning is een Molukse kroegeigenaar in het verkeerde keelgat geschoten. Plannen voor een kleinschalig feest worden volgens hem om zeep geholpen.

Het had een mooie dag moeten worden vandaag voor Godlief Boky, uitbater van het Venlose café De Keizer. Op de plek van zijn huidige kroeg ontstond precies vijftig jaar geleden Café Bonaparte, een café dat daarna bekend en berucht werd in Venlo. Sinds 21 jaar is Boky de eigenaar van het pand.

Boky deed melding van een kleinschalig jubileumfeest voor de kroeg voor dit weekend. Goedkeuring volgde, maar die werd daarna weer ingetrokken. Er moest een evenementenvergunning voor in de plaats komen waarin aanvullende voorwaarden werden gesteld.

Een van die voorwaarden is een verbod op het dragen van motorclubhesjes. Een vreemde bepaling volgens de Molukse uitbater omdat er nooit eerder problemen zijn geweest in de 21 jaar die hij hier zit. Er wordt volgens hem onterecht een link gelegd tussen hem en motorclub Satudarah.

Het feest met buitentent voor zo’n tweehonderd gasten heeft hij inmiddels afgeblazen. Voor de handhaving werd geëist voor twee man security en een EHBO-post. ‘Een belachelijke eis voor een kleinschalig feest als dit. Dan kan ik financieel gewoon niet opbrengen’, aldus Boky. 'Een activiteit organiseren wordt me zo erg lastig gemaakt.' 

De bepaling over het dragen van motorclubhesjes is geen standaardbepaling in evenementenvergunningen. Een woordvoerder laat weten dat er reden is voor oplettendheid wegens Satudarah. De voorwaarde is volgens de gemeente preventief bedoeld. Eerdere incidenten met Satudarah in De Keizer die aanleiding geven hiertoe zijn er echter niet.