advertentie

Venlo wil monument maken van Fort Sint Michiel

Het college van B&W wil de gemeentelijke monumentenstatus toekennen aan Fort Sint Michiel op het kazerneterrein in Blerick.

'Op die manier kunnen we het fort extra bescherming bieden', zegt Roy Denessen, die zich bij de gemeente bezighoudt met erfgoed. Ook de oorspronkelijke gebouwen van de Frederik Hendrik Kazerne krijgen, als het plan wordt goedgekeurd, de monumentenstatus.

John Schlooz laat namens Red ons Fort weten verheugd te zijn met het voornemen. 'Het is een stukje extra veiligheid', zegt Schlooz die zich met Red ons Fort sinds 2011 inzette voor het volledige behoud van het ruim driehonderd jaar oude fort. 'Er kan dan niemand meer aan komen. We hebben nu eigenlijk bereikt waar we ons al die jaren voor hebben ingezet.'

Dat houdt overigens niet in dat Red ons Fort zich na de toekenning van de monumentenstatus opheft. Schlooz: 'We hebben nu een veel betere samenwerking met de gemeente dan een paar jaar geleden maar we blijven alles goed in de gaten houden.'

Het plan wordt morgen in een zogeheten ontwerpbesluit gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken een zienswijze indienen als ze het niet eens zijn met het voornemen van de gemeente.